|

Diyabet ile yaşamak

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, “Geleceğimizi Koruyalım, Diyabetle Yaşamayı Öğrenelim” başlıklı seminer ile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Agora Alışveriş Merkezi’nin düzenlediği Agora Sohbetlerine konuk oldu.

Yeni Şafak
15:14 - 15/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 13:16 - 15/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Mavi Çocuk Tiyatrosu oyuncularının skeçleri eşliğinde gerçekleşen seminer, çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan diyabet ile yaşamayı ve sağlıklı olmayı nasıl sürdürebileceğimiz konusunda katılımcılara bilgiler verdi.  


14 Kasım Cuma günü Agora Sohbetleri’ne konuk olan Uzman Prof. Dr. Mithat Bahçeci diyabet ile ilgili çok önemli bilgiler vererek soruları da cevaplandırdı. Diyabet hastalığına her gün 3600 kişinin yakalandığını, 580 kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini, 225 kişinin bu hastalıktan dolayı ayaklarının kesilmek zorunda kaldığını, 120 kişinin diyalize bağlı kalmak zorunda kaldığını ve 55 kişinin kör olduğunu belirten Bahçeci rakamlar ile diyabet hastalığının ciddiyetini dile getirdi. Hastalığın, Türkiye’de de 12 yıl içerisinde %90 artış gösterdiğini belirten Bahçeci diyabet ile yaşamayı öğrenmenin önemini anlattı.


Yemek yerken aşırı terleme, ayak tabanlarının ısınması ve enfeksiyon kapma hassasiyetinin diyabet belirtileri olduğunu söyleyen Bahçeci bu gibi durumların hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak diyabetin ağır sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Stres, obezite, genetik vb. etkenlerin diyabet hastalığının nedenlerini oluşturduğunu söyleyen Profesör Doktor Bahçeci, ama özellikle bebeklerde anne sütünün ilk 6 ay mutlaka alınmasının önemini vurguladı.Diyabet hastası insanların özellikle beslenme ve egzersize dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Mithat Bahçeci alkol ve sigaranın da zararlarından bahsetti.

#obezite
#diyabet
#Prof. Dr. Mitat Bahçeci
9 yıl önce