|

Diyabetli annenin bebeği de diyabetli olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, annede görülen diyabetin bebekleri de etkilediğini belirterek, "Diyabetli olmak anne olmaya engel değil. Diyabetli annelerin bebekleri genellikle iri doğuyor ve hipoglisemi daha sık görülüyor. Bu bebeklerin doğumdan hemen sonra, sık sık emzirilmesi gerekiyor" dedi.

Medikal Trend Dergisi
00:00 - 17/05/2014 Cumartesi
Güncelleme: 14:35 - 17/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Diyabetli annenin bebeği de diyabetli olabilir
Diyabetli annenin bebeği de diyabetli olabilir

Dr. Deniz Tamtekin şunları söyledi:

'Diyabetli annenin bebeği de risk altındadır. Fakat diyabetli olmak anne olmaya engel değil. Diyabetli annelerin bebekleri genellikle iri doğuyor ve hipoglisemi daha sık görülüyor. Bu bebeklerin doğumdan hemen sonra, sık sık emzirilmesi gerekiyor. Çünkü bebekte hipoglisemi varlığı havaleye yol açabilir. Dolayısıyla gebelik dönemi boyunca yaşanabilecek sıkıntılara karşı önceden önlem alınması ve düzenli uzman kontrolü çok önemlidir. Aksi halde doğum sonrasında bebekte ciddi sorunlar görülebilir.'

Kronik hastalığı bulunan anne adayları için gebelik sürecinin daha yüksek riskler taşıdığını kaydeden Dr. Tamtekin, şöyle devam etti: 'Hipertansiyon, astım, diyabet hastaları bu riskli gruba giriyor. Diyabet, gebelikte en sık karışılan sorunlardan biri. Gebelik sırasında diyabet gelişebileceği gibi gebelik öncesinde de diyabeti olan anne adaylarının da sayısı azımsanmayacak kadar çok. Tüm hamileliklerin % 0.2 - 3'ünde annede önceden şeker hastalığı mevcut.

Anne adayının diyabetli olması sadece hamilelikte değil doğumdan sonraki dönemde çocuk açısından riskleri beraberinde getiriyor. Diyabet hamileliğin erken döneminde vücudun glikoz kullanımı artarak kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor ve insüline ihtiyacı artıyor. İnsülin ihtiyacının artması nedeniyle kan şekeri yükselir. Gebelikte oluşabilecek şeker hastalığı nedeniyle tüm hamilelerde 24-28 inci haftalarda oral glikoz tolerans testinin yapılması gereklidir.'

Anne adayının diyabetli olması sadece hamilelikte değil doğumdan sonraki dönemde çocuk açısından riskleri beraberinde getiriyor. Diyabet hamileliğin erken döneminde vücudun glikoz kullanımı artarak kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor ve insüline ihtiyacı artıyor. İnsülin ihtiyacının artması nedeniyle kan şekeri yükselir. Gebelikte oluşabilecek şeker hastalığı nedeniyle tüm hamilelerde 24-28 inci haftalarda oral glikoz tolerans testinin yapılması gereklidir.

10 yıl önce