|

Dizi ve film desteklerinde dev hamle

İhracata ivme kazandırmak isteyen devlet, 2023 hizmet ihracatı stratejisini hazırladı. Henüz taslak olan çalışmada, son derece kritik adımlar bulunuyor. Son yıllarda hızla artan film ve dizi ihracatı da yine aynı kapsamda değerlendirilecek. Türk dizilerinin çekiminde bulunan ürünleri almak isteyen, çekilen mekânlara turistik seyahat gerçekleştirmek isteyen kitlenin hızla büyümesi üzerine, tanıtımların bu yönde değerlendirilmesi de gündeme getirildi.

Yeni Şafak
11:26 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:28 - 5/10/2017 Perşembe
Diğer
Türkiye, dünyada dizi ihracatında Amerka'dan sonra 2. sırada.
Türkiye, dünyada dizi ihracatında Amerka'dan sonra 2. sırada.

Türkiye turizmden müteahhitliğe, yolcu taşımacılığından eğitime kadar birçok alanda hizmet ihracatını hızla artırıyor. Bu alanda artan ihracata ivme kazandırmak isteyen devlet, 2023 hizmet ihracatı stratejisini hazırladı. Henüz taslak olan çalışmada, son derece kritik adımlar bulunuyor.

Gazeteciler.com'un haberine göre, adımların en büyüklerinden biri, bilişim ve yazılım alanında. Kurulacak Türkiye Bilişim Ajansı ile sektöre yön verilmesi hedefleniyor. Ajans iç piyasada yazılım ihtiyacını karşılarken, uluslararası alanda en iyi örnekleri inceleyerek bir anlamda lobicilik faaliyeti yapacak.

Aynı ajans, oyun sektöründeki gelişmeyi göz önüne alarak, Türk firmalarının rekabet edebilmeleri için gerekli ortamı sağlayacak, Türk oyun yazılımcılarının marka hâline gelmesi için çalışma yapacak. Bu çalışmalar arasında oyun yazılımcılarının sık sık bir araya gelmesi, Türk yazılımcılarının rekabet üstünlüğü sağlanması hedefleniyor.

Film ihracı için dev hamle

Son yıllarda hızla artan film ve dizi ihracatı da yine aynı kapsamda değerlendirilecek. Türk dizilerinin çekiminde bulunan ürünleri almak isteyen, çekilen mekânlara turistik seyahat gerçekleştirmek isteyen kitlenin hızla büyümesi üzerine, tanıtımların bu yönde değerlendirilmesi de gündeme getirildi.

Dizi mekânları, giysileri ve ürünlerinde, yapımcıların bu potansiyeli dikkate alarak düzenleme yapması sağlanacak. Ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda korunması sağlanacak. Yüksek teknolojik altyapıya sahip film platosu ve stüdyosu kurulması teşvik edilecek. İyi bir telef hakları sistemi oluşturulacak, kamu ve özel sektör temsilcileriyle bir kültür ajansı kurulacak.

Ayrıca halihazırda “Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği” bünyesinde bulunan hizmet sektörlerinin doğrudan temsil edilebileceği müstakil bir Hizmet İhracatçı Birliği kurulması gerektiği belirtiliyor.

#Film destekleri
7 yıl önce