|

Doğada İslamofobiye yer yok

Gençlerin doğayla başbaşa kalarak hayatta kalma mücadelesi verdiği izcilik faaliyeti, Müslüman gençler tarafından da hayli ilgi görüyor. İngiltere'de yaşayan "Müslüman İzci Dostları" kulübünün Avrupa temsilcisi Salaheddin Aboulgasem "Doğada herkes eşit. Kamplarda rahatlıkla namazlarımızı kılabiliyor, İslamiyet'i yaşayabiliyoruz. Doğada İslamofobiye yer yok" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2016 Pazar
Güncelleme: 05:37 - 23/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İzcilik denince Hababam Sınıfı'nın ormanda geçen o komik sahneleri gelir akıllara. 'İnek Obası' adını verdikleri yerde beden eğitimi hocası nam-ı diğer Body Ekrem'in Oymak beyi olarak yavkurtlarına verdiği talimatlar bizleri kahkahalara boğmuştur çoğu zaman. Hababam Sınıfı şöyle kenarda dursun gençlerin doğayla başbaşa kalarak hayatta kalma mücadelesi verdikleri bu faaliyet, bireylere hem fiziksel hem de ruhsal gelişim açısından pek çok fayda sağlıyor. Dünyanın her yerinde uluslararası düzeyde gerçekleştiren izcilik, Müslüman gençlerin de hayli ilgisini çekiyor. Öyle ki uluslararası pek çok izcilik faaliyetinde artık başörtülü kızları görmek de mümkün. Peygamber Efendimiz'in "Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz" hadisini kendilerine düstur edinen bu gençler, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan "Muslim Scout Fellowship" yani "Müslüman İzci Dostları" kulübüyle yıllardır izcilik yapıyor. Müslüman kimliğiyle her türlü aktiviteye rahatlıkla katılan ve yaklaşık 50 milyon üyeye sahip bu kulübün İngiltere ayağındaki Avrupalı Müslüman gençlerle bir araya geldik.







DOĞAYI TEFEKKÜR EDİYORUZ


Uluslararası izcilik kulübünün Avrupa temsilciliğini yapan Salaheddin Aboulgasem, Müslüman oldukları için diğer arkadaşlarından farklı bir muamele görmediklerini ve rahatlıkla aktivitelere katıldıklarını söylüyor. Doğada herkesin eşit olduğunu, din, dil, ırk ve cinsiyet farkının gözetilmediğini belirten Aboulgasem, Müslümanların kamplarda namazlarını da rahatlıkla kılabildiğini dile getiriyor. 17 yaşından beri izcilik yapan 28 yaşındaki Aboulgasem, "Biz burada İslamiyet'in Müslümanlara sunduğu şekilde izcilik yapıyoruz. Genç biri sadece camiye giderek müminliği tamamlanamaz. Sadece spor yaparsa da yarım kalır. İzcilikte hem manevi hem de fiziksel gelişim var. Biz izcilikle doğayı tefekkür ediyoruz. Doğada İslamofobiye yer yok"diyor. İzci olarak Allah'a hizmet ederek ona karşı görevlerini yerine getirip ülkelerine ve insanlara yardım etmek için söz verdiklerini söyleyen Aboulgasem "Bu zamana kadar pek çok ülkede izcilik yaptık. Gençler bu şekilde dengeli ve planlı yaşamayı öğrenerek geleceğin liderleri olacaklar" şeklinde konuşuyor.







TESETTÜRLÜ İZCİLERE ÖZEL KIYAFETLER


Kardeşleri vasıtasıyla izcilikle tanışan 29 yaşındaki Yossra Khalifa, kamplara gidip gelerek izciliğe merak sarmış. Müslüman bir kadın olarak izcilik yapmanın çok ilginç bir deneyim olduğunu dile getiren Khalifa "İzcilik sayesinde Müslüman olmayan bir ülkede istediğim gibi yaşayabiliyorum. Yani izcilik, Müslüman olduğumuz için yapamayacağımız şeyleri yapabilmemizi olanak sağlıyor. Bizlere zorluk yaşatma yerine destek oluyorlar. Gömleklerimizi daha uzun yapıyorlar mesala" diyor. 6 yıldır izcilik yapan Khalifa, Pazartesi akşamları rozet kazanmak için çalıştıklarını söyleyerek "İzcilik sistemi rozet ile ilerliyor. Senede iki kere kamp yapıyoruz. Bazen haftasonları toplaşıyoruz. Bazen de yazın 4 günlük programlar düzenliyoruz. Dışarı cep telefonu olmadan çıkıyoruz. Doğayı hissediyoruz. Ateş üzerinde yemekler yapıyoruz hep beraber. Eve döndüğümüz zaman yorgun oluyoruz ama o mutluluğu hiçbir şeye değişemiyoruz" diyor.







Türk danslarını öğrendik


Kulübün Türkiye'deki liderliğini üstlenen Osama Faor, Türklerle çok iyi anlaştıklarını belirterek değişik yaş grubundaki çocuklarla kamp düzenlediklerini söylüyor. Türk kamplarında Türk kültürüne dair pek çok şey öğrendiğini belirten Faor "Türk danslarını bile öğrendik.Türkler de bizlerden bir şeyler öğrendi. Hep bir ağızdan söylediğimiz şeyleri burada Türkçe olarak söylüyoruz. Burada sadece aktivite yapmakla kalmıyor sıkı dostluklar da ediniyoruz" diyor. 7 yaşından beri izcilik yapan Faor, korkuları olan çoğu arkadaşının da izcilik sayesinde bu korkularını rahatlıkla yendiğini de sözlerine ekliyor.







İzcilik özgüveni artırıyor


İzciliğe 16 yaşında genç lider olarak başlayan Mariam Nagi, kendini yarı İrlanda yarı Mısırlı olarak tanıtıyor. İzciliğe başladığı sırada Müslümanların izcilik yapmadığını söyleyen Nagi "İzcilik yapmak istediğim sırada ailem beni çok destekledi. İngiltere'de yaşıyorum ve izcilik sayesinde bir yandan kendimi geliştirirken bir yandan da Müslman bir çevre edindim" diyor. İzcilik yaparken başka hobiler edinmeye vakti kalmadığını belirten Nagi "Zaten izcilikte pek çok aktivite yapıyoruz. Okçuluk,tırmanma ve daha birçok etkinlik. İzcilik yapmak için daha önce beraber etkinliklerde bulunduğumuz arkadaşlarımızın lider olduklarını ve özgüvenlerinin yerine geldiğini gördüm. İşte bunlar bizi çok mutlu ediyor. İzcilik kişisel gelişime önemli ölçüde katkı sağlıyor" ifadesinde bulunuyor.





#Müslüman İzci Dostları
#Salaheddin Aboulgasem
#İslamofobi
#Mariam Nagi
8 yıl önce