|

Doğada kaybettiklerimizin yerine gelmesi milyonlarca yıl sürecek

Küresel ısınma, çevre problemleri ile ilgili olarak yapılan her yeni araştırma dünyanın gün geçtikçe ne kadar kötü bir hal aldığını gözler önüne seriyor. En son Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre ise doğada kaybettiklerimizin yerine gelmesi milyonlarca yıl sürecek. İnsanlığın kendi bindiği dalı kestiğini söyleyen Aarhus Üniversitesi'nden Matt Davis, “Dinozorları öldüren şeyin ölçeği üzerinde bir neslin tükenmesine neden olacağız. Bu oldukça korkutucu. Şu an üzerinde oturduğumuz dal da dâhil olmak üzere tüm yaşam ağacını kesmeye çalışıyoruz” dedi.

Yeni Şafak
10:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 10:26 - 16/10/2018 Salı
Diğer
Madagaskar'ın en büyük yaşayan lemuru olan gizli indri soyu tükenmesi durumunda 19 milyon yıllık eşsiz evrimsel tarihi kaybedecek. ​Fotoğraf: Pierre-Yves Babelon / Aarhus Üniversitesi
Madagaskar'ın en büyük yaşayan lemuru olan gizli indri soyu tükenmesi durumunda 19 milyon yıllık eşsiz evrimsel tarihi kaybedecek. ​Fotoğraf: Pierre-Yves Babelon / Aarhus Üniversitesi

Yeni yapılan bir araştırmaya göre insanlığın devam eden vahşi yaşamdan yoksun bırakılması üzerinde oturduğumuz dalı kesmek gibi bir şey olarak adlandırılıyor. Araştırmacılar, 300'den fazla memeli türünün insan faaliyetleri tarafından yok edildiğini söylüyor. İnsan aktiviteleri ile 300'den fazla farklı memeli türü ortadan kaldırılmış. Yeni araştırma, 2,5 milyar yılda şaşırtıcı bir şekilde kaybedilen toplam benzersiz evrimsel tarihi hesaplar. Ayrıca, vahşi alanların tahrip edilmesi, avlanma ve kirliliğin 50 yıl içinde sona ermesi ve yok olma oranlarının doğal seviyelere düşmesine rağmen dünyanın toparlanması hala 5-7 milyon yıl sürecek.

Birçok bilim insanı, yeryüzündeki yaşamın altıncı kitlesel yok oluşunun başladığı, vahşi yaşamın insan tahribatı tarafından başlatıldığını ve vahşi memelilerin yüzde 83'ünün çoktan tükendiğini düşünüyor. Danirmaka’da yapılan yeni bir çalışma bunu, modern insanların gelmesinden milyarlarca yıl önce ortaya çıkan türlerin evrimi ve yok oluşu bağlamında ortaya koyuyor. Yeni araştırmayı yöneten Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden Matt Davis, “Milyonlarca yılı geride bırakacak bir şeyler yapıyoruz” diyerek şöyle dedi:

The Guardian’da yer alan habere göre Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan yeni araştırma, her türün evrimsel açıdan ne kadar eşsiz olduğunu yakalayamadığı için kayıp türlerin sayısını arttırmamıştır.

  • Evrimleşmek zorunda kalacaklar
  • Araştırmacıların tahminlerine göre, hala çok sayıda memeli türü kalıyor, ancak bunların tümü modern insanın gelmesinden önce var olan çeşitlilik düzeyine geri dönmek için geleceğe 5-7 milyon yıl boyunca evrimleşmek zorunda kalacaklar.

Yeni çalışma, araştırmacıların son derece nesli tükenmekte olan türleri uzun evrimsel tarihlerle tanımlamalarına izin verdiğini söyleyen Davis, “Korunmaya ve korumaya önem vermemiz gerekiyor” dedi.

#Çevre
#Dünya
#Nesli tükenen hayvanlar
#Aarhus Üniversitesi
#Danimarka
6 yıl önce