|

Dolmuşçular turistlerede 'çömelin' diyor

Cihan
00:00 - 9/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:39 - 9/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Dolmuşçular turistlerede 'çömelin' diyor
Dolmuşçular turistlerede 'çömelin' diyor

Antalya'nın Manavgat ilçesine tatile gelen turistler, en fazla şehir içi dolmuşlarda yüksek sesli müzik dinlenmesi ve fazla yolcu alınmasından şikayetçi. Turistler, dolmuşçunun polisi görünce İngilizce ve Almanca 'çömelin' demesiyle de neye uğradığını şaşırıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde toplu taşıma araçlarına binen turistler, Türkiye'deki şartlara uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Araçların kalabalık olmasından şikayet eden yabancı konuklar, yüksek sesle müzik dinlenmesinden de rahatsız oluyor. Koltuk sayısından fazla yolcu alan minibüsler, trafik ekiplerini görünce hem İngilizce hem de Almanca 'çömelin' diyor. Minibüse ilk kez binen turistler, şaşkınlık ve ürtperti ile ne yapacağını şaşırırken, daha önce bir kaç kez binenler ise biraz daha tecrübeli olarak çömeliyor.


Manavgat'a tatile gelen Hollanda Tilburg Temiz Doğa Derneği üyeleri de şehir içi dolmuşlarında şoförlerin müşteri nezaketi, yolcu alım biçimi ve gelişi güzel müzik çalınmasından şikayet etti. Tilburg Temiz Doğa Derneği Başkanı M. Fons Fonteyn, 4 yıldır tatile geldikleri ilçede halen şehir içi minibüslerinde yolcu alım sisteminde bir değişikliğin olmamasının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Pazartesi ve Perşembe pazarına gelen turistleri şoförlerin balık istifi eder gibi otobüse doldurduğunu belirten M. Fons Fonteyn, yolda trafik polisi görüldüğünde ise Almanca ve İngilizce sözlerle yere çömelmeye zorlandıklarını ifade etti. Fonteyn, "Dernek üyeleri olarak 4 yıldır tatilimizi Side'de yapıyoruz. Otel içinde bulduğumuz konforu ve huzuru ulaşımda bulamıyoruz. Şoförün keyfine göre yüksek sesle müzik dinlemesinden rahatsız oluyoruz. Yüksek müziğin yanında yolcu minibüste haddinden fazla yolcu olunca nefes almada zorlanıyoruz. Klima da olmayınca yolculuk çekilmez oluyor." diye konuştu. Fonteyn, Antalya'ya gelen turistlerin en önemli sorunlarından birinin de şikayet edilecek merciyi bulmak olduğunu söyledi. Fonteyn, konuyu ülkelerine döndüklerinde bir rapor haline getirerek İngilizce ve Felemenkçe TBMM Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Alev Dedegil'e göndereceklerini kaydetti.


Manavgat Denetimli Halk Otobüsleri ve Minibüsçüler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ferhat Yılmaz, kendilerine bu konuyla şikayet ulaşmadığını söyledi. Yılmaz, kendilerinin zaman zaman denetim yaptığını ifade ederek, yaşanan rahatsızlığın iletilmesi halinde gereken her türlü işlemi yapacaklarını belirtti.


Manavgat Belediyesi'nin ise bu tür durumlarda turistlerin şikayet ve önerilerini rahat iletmeleri için 2 danışma ofisi açacağı öğrenildi.



15 yıl önce