|

Dünyada Norovirüs alarmı verildi

00:00 - 1/02/2011 Salı
Güncelleme: 23:23 - 31/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Dünyada Norovirüs alarmı verildi
Dünyada Norovirüs alarmı verildi

Almanya'nın Saksonya eyaletindeki bir okulda 86 öğrencinin fenalaşması üzerine yetkililer Norovirüs salgınından şüphelendiklerini belirtti.

Akut ishale başlayan ve virüs olduğu için antibiyotiklerin etkisiz olduğu Norovirüs, salgınlara neden olabiliyor. Uzm. Dr. Elif Hakko 'Norovirüs bulaştığında ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetlere neden oluyor. Çocuklarda erişkinlere nazaran daha çok kusma görülebiliyor. Kısa sürede vücudu etkisi altına alan Norovirüs, yiyecek, içecekler özellikle şebeke suları, norovirüs bulaşmış yüzeylere dokunulup ardından elin ağıza götürülmesi, hasta bir kişinin çatal ve bıçağını kullanılması, hasta kişilerin dışkıları ve kusmukları ile temas edilmesi durumlarında bulaşabiliyor. Hastalık başladıktan hemen sonra ve iyileştikten 3 gün sonrasına kadar bulaştırıcı etkisini koruyor, bazı kişiler 2 haftaya kadar taşıyıcı olabiliyor' dedi.

Dr. Hakko “Norovirüse karşı herhangi özel bir ilaç bulunmuyor. Hastalık süresinde bol sıvı alınmasını öneriyoruz. Ağızdan sıvı kaybını karşılamayacak kadar sıvı alamayanlara damardan sıvı verilebilir” dedi.

13 yıl önce