|

Dünyadan ramazan renkleri

Mübarek Ramazan ayına günler kaldı. Milyarca Müslüman’ın heyecan içinde beklediği bu ayda her ülkenin kendine has Ramazan geleneği var. Biz de sizin için dünya genelinde Müslümanların Ramazan geleneklerini derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 07:33 - 12/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların Ramazan geleneklerini derledik
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların Ramazan geleneklerini derledik
On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayı Allah’ın ihsanı ve lütfunun idrak edildiği en özel günlerin yaşandığı bir ay. Oruç, bağışlanma, iyilik, kardeşlik, sevgi, barış, bereket ve huzur ayı olan Ramazan’ın heyecanı İslam alemini sardı. Biz de sizin için dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların Ramazan geleneklerini derledik.


HER YER FANUSLARLA AYDINLANIR

Mısır’da ramazan ayının gelişi yollara, dükkânlara, evlerin balkonlarına asılan süslü fanuslarla karşılanır. Bu geleneğin kökenleri ise çok eskiye dayanıyor. 969 yılında Halife el-Mu’iz Lidini Kahire’ye geldiğinde, halk onu fenerlerle karşılar. O günden bugüne, her Ramazan ayında Mısır’da halk fenerlerle Kahire’yi aydınlatmayı sürdürüyor. Kahire’de sokak eğlenceleriyle de meşhurdur. Adeta bir panayır ortamına dönen caddelerde renkli kıyafetleriyle sokak sanatçıları iftar sonrası halkı eğlendirir.


IRAK’TA SAVAŞIN GÖLGESİNDE İFTAR

Irak’ta diğer ülkelerden farklı olarak “halka oyun”olarak bilinen bir oyun oynanır. Her biri 10 ila 20 kişiden oluşan iki takımın yapıldığı bir oyun. Yıllardır bitmek bilmeyen savaşlar yüzünden Irak’ta Ramazanlar savaş alanlarında ve çatışmaların ortasında geçiyor.Yoksuluğun hakim olduğu Pakistan’da ramazan çatışmalara rağmen çoşkuyla karşılanıyor. Pakistan’da yağda kızartılarak hazırlanan “pakora” ve bir börek türü olan “samosa” iftar sofralarının vazgeçilmezleri.


Pakistanlılar iftarlık yemeklerde yaygın biçimde kullanılan “gara masala” sosunu hazırlamak için baharatçılara gidiyor. Halk, oruç açarken meyve, yeşil çay, gül suyu ve “samosa”yı tercih ediyor.


YEMEN’DE SÜRME ÇEKME GELENEĞİ

Faslılar Ramazan hazırlıkları diğer ülkelere göre daha erken başlıyor. Evlerini sadece temizlemekle yetinmiyorlar. Aynı zamanda baştan aşağı boyuyorlar. Katar’da, Ramazan’ın 14. gününde her yıl çocuklar için Garangoa etkinlikleri yapılıyor. Ramazan ayının yarısına kadar oruç tutan çocuklar motive ediliyor.


Bu güzel günde çocuklar geleneksel Katar elbiselerini giyip ve geleneksel Garangao şarkılarını söylerler. Çocuklara daha sonra tatlılar ve fındık ikram edilir.Savaşın büyük yıkımlara yo laçtığı Yemen’de diğer ülkelerin ramazan geleneklerinden farklı bir kültür yaşatılıyor. Peygamberimiz Hazret-i Muhammed’in sürme çekme geleneği Yemen’deki erkekler tarafından ramazan ayı boyunca uygulanıyor. Yemen’de cami avlularındaki sürmeciler ramazanın vazgeçilmez bir parçası.




FİLİSTİN’DE SOKAKLAR SÜSLENİYOR

işgal ve çatışmalarla mücadele eden Filistin halkı için bir nebze nefes alabiliyor.Ramazan boyunca teravihler hatimle kılınıyor. Ramazanın son Cumasını Mescid-i Aksa’da kılınıyor.


Herşeye rağmen çoşkulu bir Ramazan geçiyorlar. Suriye’de ise çatışmaların olmadığı bölgelerde yaşayan halk daha çok mescitlerde Kur’an okuyarak, ibadet ederek, gece namazlarını toplu halde eda ederek Ramazanı geçiyor.


HİLAL GECESİ KUTLAMALARI

İran’da Ramazan ayı başlamadan ülke genelinde büyük bir temizlik hareketi başlıyor. Halk, ibadethanelerde gönüllü olarak temizlik yapmaya koşuyor. İran’da sahurun ilk gecesinde ekmek arası soğuk köfte yemek adeti ise halen sürüyor.


Ramazan ayı boyunca Endonezya’da da “Wayang Golek” adını verilen bu kukla oyunu oynatılıyor. Özbekler oruçlarını piyale adını verdikleri özel fincanlarda içtikleri çayla açıyorlar.

Jakarta’da ilk sahur gecesi sabaha kadar ibadet ediliyor.



GENÇLER KAPI KAPI GEZİYOR

Sudan’da iftar sofralarında süt ya da yoğurt eklenerek yapılan “sabaroa” adını verdikleri güveçler tercih ediliyor.


Kırgızistan’da ise “Ca Ramazan”denen ramazana özel bir gelenek var. Ca Ramazan geleneğine göre,ramazanın on beşinci gününden sonra gençler toplanarak, at üzerindeveya yaya olarak kapı kapı dolaşıp her eve uğruyor. Dua, dilek ve niyetlerini içere uzu manzumları müzük aletleri eşliğinde seslendiriyorlar. Ev sahipleri de kapılarına gelen gençlere çeşitli ikramlar sunuyorlar.


DAVUL YERİNE MİKROFON

200 milyondan fazla Müslüman’ın yaşadığı Hindistan’da camiler ve camiye giden yollar ışıklandırılıyor, cadde ve sokaklara uzun tezgahlar kuruluyor. Hindistan’da iftar vakti sirenler çalınarak duyuruluyor. Ramazana özel yapılan tatlılar günler öncesinden hazırlanıyor. Ayrıca sahurlarda halk, davul yerine mikrofanla seslendirilen ilahilerle uyandırılıyor.


Çin genelinde yönetimin baskısı nedeniyle ramazan görünür bir biçimde karşılanmıyor. Ancak Çinli Müslümanlar camilerini içlerine yaptıkları mutfaklarda yemek hazırlayıp birlikte iftar yapıyorlar.


Malezya’da Müslüman halk “Salamat Menunaikan Ramadhan” diyerek birbirlerinin Ramazanı’nı tebrik ediyorlar. Malezyalılar ise iftarlarını hurma yerine gül şerbeti ve özel meyvelerle açıyor.


OSMANLI YAŞATILIYOR

Balkanlarda Osmanlı kültürüne ait ramazan gelenekleri yaşatılıyor. Camiler hem içeriden hem dışarıdan ışıklandırmalarla süsleniyor.


Özellikle Bosna’da yaşatılan top atma geleneği halk tarafından ilgi görmeyi sürdürüyor.


Amerika çok farklı etnik kökenli Müslümanı barındırıyor. Bu nedenle birbirinden farklı gelenekler birarada yaşama imkanı buluyor. Amerikalı Müslümanlar cami cemaatleri tarafından düzenlenen iftar yemeklerinde buluşuyor.


Camilerin yetersiz olduğu şehirlerde hala açık alanda toplanmayı tercih ediyorlar. ABD Başkanı Donald Trump’ın baskılarına rağmen ramazan geleneklerini yaşatmayı başarıyorlar.



KENYALILAR TERAVİH NAMAZINDA BULUŞUYOR

Afrikalılar ülkelerinde yaşanan yokluk, iç çatışma ve açlığa rağmen mübarek ayı gelenekleri ve yemekleriyle karşılıyor. Özellikle Kenya sokakları ramazan öncesinde hareketleniyor.


Akşam ezanı vaktinde caddeler festival havasına bürünüyor. Kenyalı Müslümanlar iftar yemeklerini sokaklarda ya da cami avlularında hep beraber yiyor. Kenya Müslümanları sahura “kudüm” sesleriyle uyanıyor. Afrika genelinde iftar sofralarını çorbalar, hafif yiyecekler ve sütlaca benzer tatlılar süslüyor.


#Ramazan
#İslam Coğrafyası
#Filistin
#Malezya
#Türkiye
#Endonezya
6 yıl önce