|

Dünyanın en gizemli kütüphanesi

Dünyanın en gizemli kütüphanesi İskoç sanatçı Katie Paterson tarafından hazırlandı. 'Gelecek Kütüphanesi' konsepti ile kurgulanan kütüphane için 2014 yılında harekete geçen Paterson, daha hiçbir yerde yayımlanmamış kitapları kimseye okutmadan gizliyor. Margaret Atwood, David Mitchell, Sjón gibi yazarlar şimdiye kadar birer kitap verdiği kütüphanedeki kitaplar 2114 yılında gün yüzüne çıkacak.

Yeni Şafak
17:02 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 17:49 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
2114 yılında basılacak kitaplar için kullanılacak kağıtların teminini sağlayacak olan Norveç'teki orman.
2114 yılında basılacak kitaplar için kullanılacak kağıtların teminini sağlayacak olan Norveç'teki orman.

Katie Paterson isimli İskoç sanatçı, The Future Library (Gelecek Kütüphanesi) adını verdiği projesi geleceğe edebiyat eserleri sunmak için geliştirdi.

Dünyanın en gizli kütüphanesi olarak adlandırılabilecek proje, 2014 yılında başladı. Her yıl bir yazarın el yazması bir eserini projenin bünyesine katan Paterson, bu eserleri 100 yılın ardından 2114’te ilk kez basacak ve okutacak.



2114 yılında kütüphanede kitabı olan yazarların birçoğu ve Paterson hayatta olamayacağı gibi kütüphaneye son katılacak olan kitapların bazılarının yazarları ise henüz doğmamış bile olabilir.

  • Projenin yazarları Future Library yönetim kurulu tarafından seçiliyor. Bugüne dek Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015) Sjón ve (2016) ve Elif Şafak (2017) kütüphaneye katılan isimler.

Bu yıl ise Güney Koreli roman yazarı Han Kang, dünyanın en gizemli kütüphanesine dahil olacak.


Kitaplar, Oslo'daki yeni halk kütüphanesinde özel olarak tasarlanmış bir odada saklanacak.

Paterson, kitapların saklanacağı New Deichmanske Kütüphanesi'nin bir modelini inceliyor. Kütüphane, 2020 yılında halka açılacak.

#Gelecek Kütüphanesi
#The Future Library
#Katie Paterson
#Kitap
#Kütüphane
#Elif Şafak
5 yıl önce