|

Epilepsiye pilli tedavi umudu

Prof. Dr. Metin Tulgar tarafından kurulan Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi, "beyin pilleri" alanında Türkiye'yi Dünya'nın zirvesine taşıyamayı hedefliyor. Bu yöntem sara hastalarını rahatlatacak

00:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:13 - 7/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Epilepsiye pilli tedavi umudu
Epilepsiye pilli tedavi umudu

Beyin pili; hastalık veya kaza sonucunda deformasyona uğrayıp fonksiyonunu kısmen yitiren sinirleri, yapay tedavi sinyalleriyle uyararak tekrar aktif hale getiren bir araç. İlaçlara dirençli epilepsi (sara), kronik depresyon ve alzheimer (demans) hastalığının tedavisinin yanısıra, solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım servislerinde kaybedilen hastaların yaşama döndürülmesi mümkün.

HASTALAR RAHATLAYACAK

Halen beyin pillerinin hemen tamamı A.B.D.'de üretiliyor ve başta A.B.D. olmak üzere Kanada ve Japonya ile Batı Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanıyor. Ülkemizde ise, son birkaç yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir'de nadiren uygulanmasına rağmen yüksek cihaz maliyetleri sebebiyle modern tıbbın bu yöntemine gereksinim duyan hastaların çoğu bu yöntemden yararlanamıyordu.

İMPLANT KENDİ ADINI TAŞIYOR

Uzun yıllardır bu alanda uluslararası düzeyde profesyonel çalışmalar yapan Prof. Dr. Metin Tulgar tarafından geliştirilen ve Tulgar-Implant adı verilen yeni beyin pili sisteminde, vücut içine konulan kısımlarda hiçbir aktif elektronik devre elemanı ve pil bulunmuyor. Ayrıca özellikle çocuklarda cerrahi kolaylık sağlayan boyutta olup, hasta bu pili ömür boyu kullanabilecek. Bu arada, Tulgar beyin pilleri, Medical Physics ve Neuromodulation isimli bilimsel dergilerde de yer aldı.


Cerrahi işlem yapılmıyor

İlk Türk yapımı beyin pili 24 yıldır epilepsi hastası olan bir hastaya uygulandı. Tulgar, "Bu yöntemle, ilaçlarla tedaviye yanıt vermeyen ve epilepsi cerrahisi uygulanamayan dirençli epilepsi hastalarına, beyine müdahale yapılmadan boyun bölgesine minik bir elektrot implante edilerek epilepsi nöbetlerinin sıklık ve şiddeti azalttık" dedi.


Prof. Dr. Metin TULGAR Kimdir?

Prof. Dr. Metin Tulgar, İngiltere'de Liverpool Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Bölümü'nde doktora yaptı. Daha sonra A.B.D.'de Jefferson Medical College Nöro-Implant Programı'nda araştırmacı olarak görev aldı. Yurda döndükten sonra, üniversitelerde Tıp Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalıştı.



17 yıl önce