|

Esmanhan'a FIFA'dan kırmızı kart

Kanada'da başörtüsü taktığı için kırmızı kart gören 11 yaşındaki Esmahan Mansur'a bir kırmızı kart da FIFA'dan geldi. FIFA Yönetim Kurulu, sahada başörtü takmanın yasak olduğunu açıkladı

Aa
00:00 - 3/03/2007 Cumartesi
Güncelleme: 18:01 - 3/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Esmanhan'a FIFA'dan kırmızı kart
Esmanhan'a FIFA'dan kırmızı kart

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Yönetim Kurulu, sahada başörtü takmanın yasak olduğunu açıkladı.

Montreal yakınlarında yapılan bir turnuvada 11 yaşındaki Esmahan Mansur'un sahaya başörtüsüyle çıkmasıyla gündeme gelen konu üzerine FIFA Yönetim Kurulu toplandı.

Esmahan Mansur'a verilecek cezaya karar vermek için toplanan FIFA Yönetim Kurulu, sahada kimsenin başörtüsü takamayacağını açıkladı.


'SADECE KALECİLER BAŞLIK TAKABİLİR'

Yönetim kurulu üyelerinden ve aynı zamanda İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Brian Barwick, yaptığı açıklamada, "Eğer futbol oynuyorsanız koyulan kurallara da uymak zorunda kalırsınız. Futbolda 4. kuralda kullanılacak malzemeler belirtilmiştir. Elbette insanların inanışları hakkında duyarlı olmak gerekir ancak, yıkılamayacak bazı kurallar vardır" diye konuştu.

FIFA'nın 4. kuralına göre bir futbolcunun sahada giyebileceği kıyafetlerde başörtüsünün yer almadığı, kurala göre sadece kalecilerin koruma amaçlı şapka yada başlık takabileceği kaydedildi.



'KIRMIZI KARTLA OYUNDAN ATILMIŞTI'

Kanada'da hafta sonunda düzenlenen kız takımları futbol turnuvasına, başörtüsü tartışması damgasını vuruştu. Montreal'deki turnuvada, hakem maça başörtüsüyle çıkan 11 yaşındaki Esmahan Mansur'un başörtüsünü çıkarmasını istemiş, ancak Esmahan hakemin isteğini reddedince kırmızı kartla oyundan atılmıştı. Buna kızan antrenör de takımını turnuvadan çektiğini açıklamıştı.


'MÜSLÜMAN KIZ SPOR YAPAMAYACAK'

Futbol sahasındaki bu olay, yankı buldu. Öte yandan olayla ilgili olarak seçim gezisindeki Quebec Başbakanı Jean Charest, kendisi de Müslüman olan hakemi haklı bulduğunu söylemişti. Antrenör Louis Maneiro, bir gazeteye verdiği demeçte, "Burada, bir Müslüman kızın herkes gibi spor yapamayacağı mesajı veriliyor. Başörtüsünü ömür boyu çıkarmayacak, çünkü bu onun inancı" demişti.




Yaşanan olayla ilgili FIFA kararı öncesi turnuva organizatörü Lyes Alfa, "Katılan takımlara imzalatılan belgelerde "dinsembollerin" yasak olduğu kesin bir dille ifade ediliyordu. Hakem, diğer çocuklara bir zarar geleceğini düşünmüştür" demişti.



Öte yandan QuBaşbakanı Jean Charest, "FIFA kuralları belli. Oyuncular, başka oyuncular açısından tehdit oluşturamaz" diyerek görüş bildirmişti.












17 yıl önce