|

Evet hayatını mahvettik

Annesinin hamileyken bulantılara karşı kullandığı ilaç nedeniyle kolsuz bacaksız bir bebek olarak dünyaya gelen ve bu şekilde yaşamaya mahkum olan 50 yaşındaki Avustralyalı Lynette Rowe davasında İngiliz dağıtım firması suçunu kabul etti. Firma ile devamı olan ikinci firma, 100 davacıya milyon dolarlık tazminat ödeyecek.

00:00 - 19/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:02 - 18/07/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Evet hayatını mahvettik
Evet hayatını mahvettik
BULANTI GEÇTi, ETKiSi KALDI

Annesi, Lynette Rowe'va hamileyken sabahları çektiği mide bulantılarını giderici Talidomit adlı ilacı kullandı; ancak bu ona pahalıya mal oldu. Çünkü biricik kızı kolları ve bacakları olmadan bir hayat sürmeye mahkum edildi. Rowe ve Rowe gibi aynı ilacın yaklaşık 100'e yakın mağdurunun Avustralya'nın Victoria Eyaleti Yüksek Mahkemesi'nde açtığı grup davasında ilginç bir gelişme yaşandı.


iNGiLiZ FiRMALAR 'UZLAŞALIM' DEDi

Alman ilaç şirketi Grünenthal'in Talidomit adlı ilacı Avustralya'da pazarlayan İngiliz Distillers Company (Biochemicals) Ltd. ile bu şirketi devralan halef şirketi Diageo Scotland Ltd şirketi, uzlaşma yoluna giderek tazminat ödemeyi kabul etti. Diageo, Rowe ile grup davasına taraf olan 100'ü aşkın davacının taleplerini de dinleyeceğini duyurdu. Ancak Alman firma anlaşma yapmayacağını açıkladı.


DÜNYAYI BU HALİMİZLE DE DEĞiŞTiRDiK

Bugün 50 yaşında olan Melbourne doğumlu Rowe, mahkeme binasından ayrılırken sevinç gözyaşlarına hakim olamadı. Rowe, 'Açtığım davanın başkaları için de yararlar sağlayacak olması harika. Bu, dünyayı değiştirmek için kollara ve bacaklara ihtiyacınız olmadığını gösteriyor. Her zaman söylediğim gibi: Karşındakinin şahsiyetini gör, sakatlığını değil' diye konuştu.


İngiltere tazminat ödedi

1950'li ve 1960'lı yıllarda hamilelerde sabah bulantılarına karşı geliştirilen Talidomit adlı ilaç, doğum kusurlarıyla ilişkisinin ortaya çıkması üzerine 1961 yılında aniden piyasadan çekilmişti. İlaç yüzünden tüm dünyada binlerce bebek doğum kusurlarıyla dünyaya gelirken, haklarında dava açılan 3 şirket yıllar boyunca, çoğu milyonlarca doları bulan tazminatlar ödemeyi kabul ederek davalarda uzlaşma yoluna gitti. İngiliz hükümeti de 2010 yılında, 20 milyon sterlin (yaklaşık 56 milyon 203 bin TL) tazminat ödemeyi kabul etmiş ve mağdurlardan resmen özür dilemişti.



12 yıl önce