|

'Geleceğimden endişeliyim'

İnegöl''de doğum kayıtlarındaki hata nedeniyle 16 yaşındaki oğluna T.C. kimliği alamayan Bulgaristan göçmeni annenin mücadelesi sürüyor.

İha
00:00 - 24/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:39 - 24/02/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
'Geleceğimden endişeliyim'
'Geleceğimden endişeliyim'

Eşinden gördüğü şiddet sonucunda Bulgaristan''dan kaçarak Türkiye''ye sığınan kadının, Bursa İnegöl''de evlendiği eşinden olan, İnegöl doğumlu çocuğuna Türkiye Cumhuriyeti kimliği alabilmek için 16 yıldan bu yana yürüttüğü akıl almaz mücadelesi sürüyor. Nüfus cüzdanı olmadığı için eğitimini tamamlayamayan 16 yaşındaki Hasan ise sürekli önüne gelen eğitim, sağlık ve iş bulma konusundaki sıkıntılarla savaşıyor.

DAYAK YEDİĞİ ESKİ KOCASINDAN KAÇTI

Eşinden gördüğü şiddet nedeniyle 1995 yılında Bulgaristan''dan kaçıp Türkiye''ye sığındığını söyleyen 51 yaşındaki Hazel Kirilov, ''Kocam beni sürekli dövüyordu. Bende Bulgaristan''dan kaçarak, İnegöl''e gelip Akhisar mahallesinde ikamet eden yakınlarımızın yanına yerleştim. Bir yıl sonra ailem vasıtasıyla tanıştığım Sadık Kirilov ile imam nikahı ile evlendim'' dedi.

BABA ADI BİYOLOJİK BABASININ, SOYADI İSE ESKİ EŞİN

1998 yılında imam nikahlı eşi Sadık Kirilov''dan İnegöl Devlet Hastanesinde bir erkek çocuk dünyaya getirdiğini aktaran Hazel Kirilov, ''Çocuğum doğduktan sonra bana baba ismi soruldu. Bende baba ismini Sadık olarak söyledim. Fakat çocuğun soy ismi eski eşimin soy ismi olan ''İbbıan'' olarak kayıtlara geçmiş. Çocuğumun baba ismi, o sıralarda imam nikahı ile evli olduğum Sadık, soy ismi ise ilk eşimin soy ismi olan İbbıan olarak kayıtlara geçmiş'' diye konuştu.

GELECEĞİMDEN ENDİŞELİYİM

Çektiği sıkıntılar yüzünden artık bunalım derecesine gelen anne Hazel Kirilov''un 16 yaşındaki oğlu Hasan ise ''Şuanda idareten bir işte geçici olarak çalışıyorum. Yarın ne olacağım belli değil. Oysa, benim çalışmam gerekmiyor, eğitim görmem gerekiyor. Okula giderken bana kimlik soruluyordu. Şu an hastalansam bana sağlık kuruluşu yardımcı olamaz. Çünkü, benim kimliğim yok ve kayıtlara göre yaşayan biri değilim. 16 yaşına geldim ama hiçbir resmi kaydım yok. Resmi kayıt olmadığı için okuyamıyorum. İlkokul ve Ortaokulu ''Hasan Kurtuluş'' ismi ile tamamladım. Fakat SBS''ye girdim. Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesini kazandım. Kimliğim olmadığı için okula kaydımı yaptıramadım. Bu durum eğitimimi engelliyor. Ben üniversite tahsilimi de tamamlayıp, vatani görevimi yapmak ve iyi bir iş sahibi olmak istiyorum. Türkiye''de İnegöl''de doğmuş olmama rağmen, neden Bulgaristan kimliği almam isteniyor anlamış değilim. Ben Türküm ve Türk vatandaşı olarak kimliğimi istiyorum. İçinde bulunduğum durum nedeniyle büyük üzüntü duyuyorum. Geleceğim için endişeliyim. T.C. kimliğimi alabilmem için tüm yetkililerden destek bekliyorum'' dedi.

10 yıl önce