|

Geleceğin liderleri İstanbul'da buluştu

Divan Eğitim ve Araştırma Derneğinin iki yıl önce başlatmış olduğu gençlere yönelik uluslararası Divan Eğitim Forumu toplantılarının üçüncüsü 1-10 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

00:00 - 23/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 13:49 - 23/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Geleceğin liderleri İstanbul'da buluştu
Geleceğin liderleri İstanbul'da buluştu

Divan Eğitim ve Araştırma Derneğinin iki yıl önce başlatmış olduğu gençlere yönelik uluslararası Divan Eğitim Forumu toplantılarının üçüncüsü 1-10 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Bir hafta boyunca devam eden foruma 12 ülkeden kırk beş üniversite ve yüksek lisans öğrencisi katıldı.

“İslâm Dünyasının Sosyal Meseleleri: Sorunlar ve Çözümler” ana temasıyla düzenlenen forumun açılış programındaki selamlama konuşmasında İDSB Genel Koordinatörü ve Divan Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Cihangir İşbilir farklı

ülkelerden Müslüman gençlerin bir araya gelmesinin önemini vurguladığı konuşmasında bu forumlarla mütevazı fakat büyük bir adım attıklarını ifade etti.

Entelektüel yönüyle dikkat çeken programın yedi günü sunum, atölye, müzakere ve entelektüel tartışmalarla geçti. Forum boyunca Müslümanların ve genel olarak tüm insanların sosyal ve bireysel hayatlarının en temel yönlerine temas eden konular ele alındı.

Foruma Türkiye ile birlikte Malezya, Pakistan, Fas, Filistin, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Makedonya, Almanya, Hollanda ve İngiltere'den katılan kırk beş öğrenci fikir ve tecrübeleriyle katkıda bulunarak forumun amacı doğrultusunda tanışıp kaynaşarak İslâm dünyasının sorunları ve çözümleri ekseninde duyarlılık ve farkındalıklarını arttırdılar.

Forum'a ABD'den İmamlar Federasyonu Başkanı Eşrefüzzaman Han, Malezya'dan İDSB Malezya Temsilcisi Ahmed Azam Abdurrahman ve ABD'den Helal Gıda Uzmanı Mazhar Hüseyni telekonferans sistemiyle konuşmacı olarak katıldılar.

3.Divan Uluslararası Eğitim Forumu İstanbul'un çeşitli tarihi ve turistik mekânlarına yapılan gezilerle renklendirilerek sonuç bildirgesiyle nihayete erdi.



KATILIMCILARIN GÖRÜŞLERİ

Amir Muhammed Redzuan, 22, Malezya “Bu forum henüz küçük bir ölçekte olmasına rağmen Müslüman ümmetin nasıl bir araya geleceğinin bir nüvesi gibi. Umut ediyorum ki gelecekte dünya çapında Müslüman liderlerin buluşacağı bir platforma dönüşebilir.”


Salahuddin Mazhary, 19, İngiltere “Bu organizasyonun önemi dünyanın pek çok ülkesinden birçok insanın bir araya gelmiş

olmasından kaynaklanıyor. Bu organizasyon gençleri İslâm dünyasının sorunlarını tartışmaya ve çıkış yolları aramaya teşvik eden bir çalışmadır. Bu forum geleceğin İslâm'ın olacağını ilan ederek cesur bir adım atmıştır. Batı hegemonyasının hâkim olduğu bir dünyada böyle bir iddia gerçekten çok cesurcadır. Ben bu yüksek hayallerin ve tutkuların gerçekleştirilmesi

yolunda sergilenen azim ve kararlılıktan çok etkilendim. Burada gördüğüm vizyon gerçekten ilham verici.”


Enes Ismani, 21, Makedonya “Bazen öyle bir adım atıyoruz ki İslâm dünyasında büyük bir etkiye neden oluyor.

Dünyanın bazı bölgelerinde değişim başladı bile. Sadece “yapacağız” demekle dünyanın değişmeyeceğini bilmeliyiz. Değişim bizim hayatımızın bir parçası olmalıdır. Zamanımızı ve hayatımızı ümmet için sarf etmek zorundayız.”


Muhammed Arif, 25, Pakistan “Bu organizasyonun İslâm toplumu için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. İslâm ümmeti

içerisinde işbirliği ve iletişimin güçlendirilmesi açısından Divan Forum'un daha da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum.”


M. Hamdi İsmail, 23, Suriye “Bu organizasyon İslâm dünyasının gençleri için mükemmel bir fırsattır. Ben bu forumun

diğer ülkelerde de düzenlenmesini istiyorum ve burada elde edilen tanışıklık ve samimiyetin sürdürülmesini arzuluyorum. Müslümanlar olarak yüzleşmek ve hesaplaşmak zorunda olduğumuz büyük zorluklar var. Arap toplumlarındaki hareketlenmelerin Müslümanların daha iyi bir hayata doğru çaba sarf etmeleri konusunda iyi bir gösterge olduğuna inanıyorum.”

13 yıl önce