|

Genetik hastalıklara önceden tespit

Panasonic, insan genomu içindeki SNP'leri analiz ederek, genetik kökenli hastalıkları kolay tespit eden teknoloji geliştirdi

Sağlık Servisi
00:00 - 13/09/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:25 - 12/09/2008 Cuma
Yeni Şafak
Genetik hastalıklara önceden tespit
Genetik hastalıklara önceden tespit

Panasonic ve Kobe'deki Konan Üniversitesi'nde görevli profesör Naoki Sugimoto'nun birlikte yürüttüğü ortak çalışma, DNA yapısındaki SNP'leri analiz ederek tıp tarihinde çığır açacak yeni bir teknolojiyi ortaya koydu. Genetik kökenli hastalıkların önceden belirlenmesini kolaylaştıran yeni teknoloji sayesinde, hastanelerde tedaviler artık her hastaya özel olarak daha doğru ve hata payı bırakmayan bir şekilde uygulanabilecek. İnsan DNA'sının tek bir dizisini oluşturan harflerdeki varyasyonlar olan SNP'ler, genetik dizideki mutasyonları ifade ediyor.

ÇOK PRATİK VE DAHA DOĞRU

Yeni metot işlemi çok daha kolaylaştırıyor. Yapay bir DNA'nın sentezi ile gerçek bir DNA'nın sentezini karşılaştırma ilkesinden yola çıkan bu teknoloji, bu işlemi sentez sırasında ortaya çıkan fosfat gruplarını değişken olarak varsayarak uyguluyor. Sentez sırasında oluşan enzim reaksiyonlarının yaydığı elektrik akımlarını saptayan yöntem, değişkenleri karşılaştırma anlayışını temel alıyor. Geleneksel metotlardan farklı olarak DNA'lar bir solüsyon içinde test edilerek sonuca pratik bir şekilde ulaşılabiliyor.



16 yıl önce