|

Harflerin sırrı: Hüsn-i Hat

Hüsn-i Hat; yani yazıların en güzeli… Tarih boyunca kalem tutan zarif eller, yazıyı nesilden nesile geliştirerek güzel sanatlar seviyesine çıkartmışlardır. Özellikle Osmanlılar zamanında özel ilgi gören ve geliştirilen bu sanat, Latin alfabesine geçişten sonra geleneksel sanatlarımız arasında yerini almıştır.

Rahim Parlar
00:00 - 18/08/2013 Pazar
Güncelleme: 14:06 - 18/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Harflerin sırrı: Hüsn-i Hat
Harflerin sırrı: Hüsn-i Hat

Son yıllarda geleneksel sanatlara karşı toplumun büyük ilgisi olduğunu görmekteyiz. Hat, Tezhip, Ebru, Minyatür, Cilt gibi geleneksel sanatlarımıza olan ilgi bu sanatların tarihlerine olan ilgiyi de beraberinde getirdi. Buna paralel olarak da konuyla ilgili kaynak kitap sayıları artıyor. Dr. Süleyman Berk'in hazırlamış olduğu Devlet-i Aliyye'den Günümüze Hat Sanatı isimli kitap, bu kaynak eserlerden biri. Sıkı bir çıraklık-ustalık ilişkisiyle öğrenilen yazı sanatının tarihi hakkında da malumat sahibi olmak gerekiyor. Bu konuda kaynaklık edecek olan elinizdeki eserde, İslâm sanatları arasında özel bir yeri olan Hüsn-i Hat sanatının inceliklerini bulabileceksiniz. Dr. Berk, zaman içerisinde gelişme göstererek tarihteki yerini alan Hüsn-i Hat sanatının tarihte nasıl bir seyir izlediğini en ince ayrıntısına kadar bir araya getirme başarısını göstermiş.

BİR HAT HİKAYESİ

Meraklısı için yazı sanatı ve malzemeleri, yazı sanatının öncü hattatlarıyla ilgili gerekli bilgi de kitapta detaylı olarak verilmiş. Dipnotlarda ve bibliyografyada yer alan eserler, ilgilisini bu konuda gerekli yerlere yönlendirecek seviyede. Kitapta ayrıca, tarih boyunca ortaya konulmuş yazı sanatının güzel örnekleri yanında günümüz hattatlarından da bir demet sunulmuş. Bunun yanı sıra hat sanatının öğretiminde elzem olan Rik'a meşkleri, Hattat Mustafa Halim Özyazıcı'nın kaleminden verilmiş. Sülüs-Nesih yazının zirve ismi Mehmed Şevki Efendi'nin meşklerinin yanı sıra Celî Sülüs yazının klasikleri arasında sayılan Hattat Sâmi Efendi'nin Yenî Cami Sebîli kalıplarını da bu kitapta bulabilirsiniz. Yedi bölüm olarak hazırlanmış olan kitabın son bölümünde ise, üstad hattatlarımızın seçme eserlerinden yapılan bir derleme yer alıyor. Bütün yönleriyle bu eser Hüsn-i Hat meraklılarının başucu kitabı olma yolunda önemli bir kaynak teşkil edecek. Hat sanatı hakkında A'dan Z'ye bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu kaynak eseri mutlaka edinmelisiniz.

Kitabın künyesi:

Devlet-i Aliyye'den Günümüze Hat Sanatı

Dr. Süleyman Berk

İnkılab Yayınları

2013

272 sayfa

11 yıl önce