|

Hasankeyf’in masal kahramanı

Elif Yemenici bu masalsı yolculuğa kendisiyle bütünleşen özgün illüstrasyonları ile hayat vermiş. Renk seçimleri, kapı süslemeleri, tercih edilen desenler, ışık kullanımı ve küçük ayrıntılar okuyucunun metinden çok daha fazlasını görebilmesini sağlıyor.

04:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 15:34 - 14/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Yıldız Tamircisi Lorin
Yıldız Tamircisi Lorin
ZEYNEP TUBA KESİMLİ

Eyvah Kalbim Kırıldı ile ismine aşina olduğumuz Elif Yemenici’nin son kitabı “Yıldız Tamircisi Lorin” Redhouse Kidz tarafından yayımlandı. Yemenici, benzersiz çizimleri ve doyurucu hikayesiyle bize bu kez Hasankeyf’ten sesleniyor.

Yıldız Tamircisi Lorin, Leylek Cemşit ile Lorin’in hikayesini anlatıyor. Havalar soğumadan uzaklara göçen leyleklerin aksine, birkaç yıldır Hasankeyf’teki bir caminin minaresini mesken tutmuş; bu yüzden de adı inatçıya çıkmış bir leylek Cemşit. Lorin ise basma elbisesiyle gözlerinin içinde yıldızlar oynaşan, kolunda kuzusu, cebinde boş kavanozu, burnunda hızması ile dolaşan küçük bir kız çocuğu. Cemşit’in yıllardır minarenin tepesinde durmasının bir sebebi var. O da Lorin’le yaptıkları yolculukta gizli. Gün batıp da insanlar evlerine çekilince yollara düşüyor bu ikili. Uçup uçup yükseliyor ve nihayetinde bir yıldıza konuveriyorlar. Lorin yorgun düşüp yolunu kaybetmiş yıldızları kavanozuna koyuyor, onları sevip iyileştiriyor, kırılıp dökülenlerin parçalarını birleştirip onlara tozlarından yama yapıyor. Yıldızlar bir süre dinlenip de güçlerini toplayınca gökyüzüne geri dönüyor. Hasankeyf’in çocukları da her gece damlarda bu yıldızları izliyor.

Elif Yemenici bu masalsı yolculuğa kendisiyle bütünleşen özgün illüstrasyonları ile hayat vermiş. Renk seçimleri, kapı süslemeleri, tercih edilen desenler, ışık kullanımı ve küçük ayrıntılar okuyucunun metinden çok daha fazlasını görebilmesini sağlıyor. Bu güzel hikayenin Yemenici için de bir hatırası var. Yazar, 2012 yılında Hasankeyf’i ziyareti esnasında küçük bir kız çocuğundan oranın tarihini dinliyor. Küçük kız, El-Rızk Camii’nin minaresindeki leylek yuvasını gösteriyor ve leyleğin isminin Cemşit olduğunu, yıllardır bu minarenin tepesinde oturduğunu söylüyor. Bu anlatı, Yemenici’nin aklında yer ediyor. Yemenici; halihazırda sular altında kalan Hasankeyf ve yörenin çocuklarına bir hatıra kalsın istiyor ve ortaya Yıldız Tamircisi Lorin çıkıyor. O coğrafyaya ait bir çocuğun masal kahramanı olarak karşımıza çıkmasıyla da dikkat çeken Yıldız Tamircisi Lorin, 4 yaş üstü okuyucusunu bekliyor.


BAY YANLIŞ’IN DOĞRU MASALLARI

Doğukan İşler, Yanlış Masalcı Bay Yanlış’ta, yıllardır anlatılagelen Kül Kedisi, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi içinde sakıncalı pek çok ögenin bulunduğu kullanma tarihi geçmiş masallara yepyeni bir bakış açısı getiriyor ve onları çocuklara Yanlış Masalcı vasıtasıyla yeniden anlatıyor. Eğlenceli bir dilin hakim olduğu kitabın sonunda ise okuyucu, sevilen bir masalı, çizgi filmi yeniden yazmaya, yanlış masalcı olmaya teşvik ediliyor.


Pışpış’ın ateşböcekleri her yerde parıldayabilir!

Yeşil Kafalar serisi ile tanıdığımız Tuğba Coşkuner’in, okulöncesi ve 1. Sınıf öğrencilerine hitap eden kitabı “Pışpış Meraklıbakış” Cezve Çocuk etiketiyle yayımlandı. Kitapta, sahildeki kum taneleri kadar çok soru soran ve soruların lambaya üşüşen ateşböcekleri gibi başına toplandığı Pışpış’ın hikayesine yer veriliyor. Soru sormanın çocuklar için ne kadar önemli olduğu ve çocukları ne denli geliştirdiği özenli bir dille anlatılıyor. Kitabın keyifli çizimleri ise Nur Dombaycı’ya ait.


Dünyanın
en küçük hayalîsi

Küçük Ali, Hacivat-Karagöz oynatıcısı olan dedesinin himayesinde sevgi ve şefkatle büyüyen, bir yandan da hayalîliğin inceliklerini öğrenen bir çocuk. Dedesinin hastalanmasıyla hayal perdesini kurma görevini devralan Ali’nin maceralarını okuduğumuz Hayalî Küçük Ali’nin hikaye ve çizimleri animasyon sanatçısı Niyazi Özyurt’a ait. Geleneksel gölge oyununun orijinal hali korunup, günümüz çocuklarının ilgisini çekecek unsurlar eklenerek kaleme alınan hikaye, bu kadim sanatı çocuklara tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefliyor. Niyazi Özyurt’un bu çizgi romanı büyük usta Hayalî Küçük Ali’den esinlenerek kaleme aldığını da belirtelim.


Matematikle
beyin jimnastiği

Kök Yayıncılık’tan çıkan “Matematikle Beyin Jimnastiği Yapmaya Var mısın?” Matematiğe karşı özel ilgi ve yeteneği olan çocuklar için hazırlanmış. Kitap, Dr. Duygu Özdemir’in ODTÜ’de yürüttüğü doktora çalışması sırasında geliştirdiği farklılaştırılmış etkinlikleri içeriyor. Problem çözme, eleştirel düşünme, çıkarımda bulunma, disiplinler arası transfer becerisi gerektiren kazanım odaklı bu etkinlikler, standart kaynakların dışında örnekler arayan ortaokul seviyesindeki öğrenciler ve öğretmenler için iyi bir alternatif sunuyor.


#çocuk kitabı
#kitap
5 yıl önce