|

Hastaneler şifahaneye dönüşmeli

Geleneksel tıbbın önemine dikkat çekmek için İstanbul’da düzenlenen “1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi” başladı. Kongrenin Onursal Başkanı Emine Erdoğan, “Tarihsel birikimimize dayanarak, hastanelerimizi şifahaneye dönüştürmeliyiz. Bilim insanlarımız bu konuya ön yargısız yaklaşmalı, yetkililerimiz suistimalleri önlemelidir, iş adamlarımız bu alana yatırım yapmalı, modern tesisler açmalıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 00:05 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi Onursal Başkanı Emine Erdoğan
1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi Onursal Başkanı Emine Erdoğan

1. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi, dün İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek kongre, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirildi. Kongrenin Onursal Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, açılış töreninde, “Şunu net olarak ifade etmek isterim; geleneksel ve tamamlayıcı tıp, modern tıbbın alternatifi değil, tamamlayıcısıdır” dedi. Erdoğan, “Bu kongre, Hipokrat ile İbn-i Sina’yı, Aristo ile Konfüçyüs’ü birlikte anlama çabasıdır. Batı’dan Doğu’ya, Kuzey’den Güney’e birçok bilim insanının burada buluşması kıymetli bir çabadır” şeklinde konuştu.

TIP FAKÜLTELERİNDE EĞİTİM VERİLİYOR

Emine Erdoğan, 2012’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kurulduğunu anımsattı. Erdoğan, şunları söyledi: “Mevzuat düzenlemesi yapılarak bu alanda uygulama yapan kişilere standartlar ve sınırlamalar getirildi. Üniversitelerimizde merkezler açıldı. Tıp fakültelerinde fitoterapi eğitimleri verilmeye başlandı. Gevher Nesibe Hatun Şifahanesinden Edirne Darüşşifasına, coğrafyamızda adeta bir şifa sanatı doğmuştur. Bizim bugün hastane dediğimiz mekanlara, onlar ‘şifahane’ demiştir. Bu tarihsel birikime dayanarak, hastanelerimizi şifahaneye dönüştürecek bir zihinsel değişimi gerçekleştirmek durumundayız”

İŞ ADAMLARIMIZ YATIRIM YAPMALI

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanına bilimsel bir temel kazandırmanın zaruri olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bilim insanlarımız bu konuya ön yargısız yaklaşmalı, yetkililerimiz suistimalleri önlemelidir, iş adamlarımız bu alana yatırım yapmalı, modern tesisler açmalıdır. Roma döneminden kalma hamamları, tertemiz havası ve şifalı sularıyla ülkemiz, yurt dışındaki sağlık turizmi ile rekabet edebilecek altyapıya sahiptir” dedi.

  • İlaç sektörü tıp mesleğini esir aldı
  • Erdoğan, medyanın konuyu bilinçle ele alması gerektiğine işaret ederek, şunları aktardı: “Bu konuda ön yargıdan uzak, bilimsel hakikate ulaşma çabasında olmalıyız. Modern tıp alanındaki suistimalleri de gözardı etmemeliyiz. Ne yazık ki sağlık bütçemizin önemli bir kısmı ilaçlara ayrılıyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda maalesef ülke olarak iyi bir karnemiz hala yok. İnsanı bir denek haline getirmek, insan onuruna yapılan en büyük saldırıdır. Kanıt peşinde koşarken, şifayı kendi dışımızda arıyoruz. Şifa bizim yediğimiz temiz gıdalarda, yaptığımız sporda, kimyasallardan uzak durmamızdadır. Şartlar el veriyorsa çocuklarımızı normal doğumun mucizevi kazanımlarından mahrum etmemektir, GDO’suz tohumda, anne sütündedir, ruh ve beden bütünlüğümüzü gözeterek yaşamaktadır”
#Emine Erdoğan
#hastane
#Geleneksel Tıp
6 yıl önce