|

Hayat farkından sonra başlar

Tevfik Yapıcı’nın yazıp yönettiği ve de rol aldığı, Kaktüs Kabare Tiyatrosu tarafından sahneye konan Sessiz Çığlık, gerçek öykülerden yola çıkarak kadına şiddet konusunu ele alıyor. “Hayat kırkından sonra değil farkından sonra başlar” diyen Yapıcı, herkesi onurlu bir şekilde yaşamaya davet ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:47 - 6/02/2015 Cuma
Yeni Şafak
Kadın Sığınma Evi’nde yaşayan değişik kültürlerden kadınların, sığınma evine gelmeden önce başlarından geçenleri anlatan tiyatro oyunu Sessiz Çığlık kadına şiddet konusunda farklı bir bilinç oluşturmayı hedefliyor. Hemen hemen her gün Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde erkeklerden şiddet gören kadın haberlerine tanıklık ediyoruz. Bu haberlerle bu kadar sık karşılaştığımızdan mıdır nedir artık kimse tepkisini göstermiyor. Korkunç bir kayıtsızlık hakim. Bir insanın şiddet görmesi ne kadar korkunçsa buna karşı çıkmamak, sessiz kalmak da o kadar korkunçtur. Tevfik Yapıcı’nın yazıp yönettiği aynı zamanda oynadığı oyunu Kaktüs Kabare Tiyatrosu sahneliyor. Oyun, incelenen seksen kadar yaşanmış öykünün incelenmesi sonucunda sahneye uyarlanmış. Yapıcı, “En az yaşadığınız kadar bir ömür daha var önünüzde, hiç olmazsa onu kurtarın ve ondan tat almaya bakın. Hayat kırkından sonra değil, farkından sonra başlar. Artık hayatınızı yaşamaya başlayın” diyor.

GERÇEK HİKAYELER

Oyunun yazımı aşamasında yaklaşık seksen kadar şiddet görmüş kadını öyküsü incelenmiş ve konuyla ilgili yetkili kişilerden bilgi ve akıl alınmış. Yapıcı, asıl kahramanlarla yani şiddet gören kadınlarla yeterli ölçüde birebir görüşme yapılamadığını söylüyor. Çünkü onlar artık güvenlikleri nedeniyle toplumdan soyutlanmışlar hatta birçoğu başka illere gönderilmişler. Yani artık her şeylerini geride bırakıp gerçek yaşamlarından ve çevrelerinden koparılmışlar. Oyuna işlevsellik katsın diye üç erkek oyuncuyu da dahil ettiklerini kaydeden Yapıcı, oyunu yasalara bağlı kalarak yazmış. Oyunun Yapıcı için ana teması şu: “Hayat devam ediyor. Geçmişe üzülmek, gelecekten zaman çalmaktır. Geçmiş için akıtılan her damla yaş, gelecekten kısılan bir tebessüm, hatta gözyaşıdır!”

Kimseye nasihat vermiyoruz

Peki, sanat şiddet olayına karşı bilinci uyandırmak konusunda ne kadar etkili? Yapıcı bu soruya “Sanatın bu konudaki etkisi, ancak olayın boyutlarını göstermek, gündemde tutmak, belki biraz da dikkati çekmek şeklinde olabiliyor. Aslında çok öğüt veren uyarılar da tam tersine inatlaşma ortamı yaratabilir endişesindeyim. Bence bu mesajları şeker kaplı drajeler şeklinde vermek çok daha uygun sonuçlar verebilir” şeklinde cevap veriyor. Bu söylediğini de kendi oyununda birebir uyguluyor. Birebir nasihat vermek yerine mizah hamuruyla yoğurup sunmayı tercih ediyor.

#Sessiz Çığlık
#Tevfik Yapıcı
#Kaktüs Kabare Tiyatrosu
9 yıl önce