|

Her yerde caz!

23. yaşını kutlayan Akbank Caz Festivali, 300'e yakın sanatçıyla Edirne'den Erzurum'a sonbaharda caz rüzgarı estirecek. Üç hafta boyunca cazın farkı renklerini kucaklayacak olan festival 25 Eylül'de İsveçli piyanist Mattias Nilsson'ın konseriyle başlayacak.

Burak Yıldız
00:00 - 18/08/2013 Pazar
Güncelleme: 17:52 - 17/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Her yerde caz!
Her yerde caz!

Akbank Caz Festivali, 23. yılında yine dopdolu bir programla ile kapılarını açıyor. Yıllardır ağırladığı dünya çapındaki caz yıldızları ve ev sahibi olduğu unutulmaz projelerle adından sıkça söz ettiren Akbank Caz Festivali, geçen sene kaybettiğimiz cazın büyük ismi Butch Morris ve Barana grubunun kurucusu Behzat Üves anısına da birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

45 AYRI MEKANDA CAZ

Geçen her sene ilginin arttığı festivalde bu sene 25 Eylül - 12 Ekim 2013 tarihleri arasında 45 ayrı mekanda 50 konser, 3 panel, 6 atölye gerçekleştirilecek ve 280 müzisyen ağırlanacak. 'Yeni Dünyadan Sesler' bölümünde; Jim Rotondi, Kurt Rosenwinkel, Nicholas Payton, Mulatu Astatke, gibi isimler yer alıyor.

20 yılı aşkın bir süredir gerek New York, gerekse uluslararası caz dünyasının önemli karakterlerinden biri olan ünlü trompetçi Jim Rotondi, 26 Eylül 2013, Perşembe ve 27 Eylül 2013, Cuma günleri Nardis'de caz tutkunlarıyla buluşacak.

Ünlü gitarist Kurt Rosenwinkel, 01 Ekim 2013, Salı günü Babylon'da sahne alacak.

Günümüzün en yetenekli müzisyenlerinden biri olarak gösterilen, Grammy ödüllü trompetçi Nicholas Payton, 02 Ekim 2013, Çarşamba günü Babylon'da bir konser verecek. Caz dünyası tarafından Ethio-Jazz türünün yaratıcısı olarak kabul edilen Etiyopyalı Mulatu Astatke, 5 Ekim 2013'de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda müzik tutkunlarını doyumsuz bir yolculuğa çıkaracak.

Ustalar festivalde

Cazın ustaları her yıl olduğu gibi bu yıl da 23. Akbank Caz Festivali'nde buluşuyor. 23. Akbank Caz Festivali'nin onur konuklarından biri; efsanevi trompetçi Enrico Rava. Enrico Rava, 'Rava Tribe' projesi ile 27 Eylül 2013, Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dinleyicilerle buluşacak.

Zengin bir estetik anlayışıyla müzikal bir mozaik sunmak isteyen Rava'ya konserde davulda Fabrizio Sferra ve trombonda ise dünyanın en iyi trombon sanatçılarından Gianluca Petrella eşlik edecek.

Cassandra Wilson ve Harriet Tubman

Grammy ödüllü Cassandra Wilson ve yenilikçi caz topluluğu Harriet Tubman, çok özel bir konser için biraraya geliyor. Müzikal özgürlükleriyle cazda yeni alanlar keşfeden Brandon Ross, Melvin Gibbs ve JT Lewis'dan oluşan Harriet Tubman'a,  son 20 yılın soul ve caz dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Cassandra Wilson'ın vokaliyle eşlik edeceği konser, 6 Ekim 2013 Pazar günü.

Mattias Nilsson ve piyanosu

İsveç'in zengin müzikal mirasını kendine has doğaçlama kompozisyonlarla birleştiren Kuzey Avrupa'nın ünlü piyanistlerinden Mattias Nilsson, 25 Eylül 2013, Çarşamba günü Akbank Sanat'ta olacak. Doğaçlama yöntemiyle kökenlerine büyüteç tutan ve müzik dünyasına farklı bir soluk getiren Elina Duni, Festival'in bir diğer önemli sanatçısı. 28 Eylül 2013, Cumartesi günü Akbank Sanat'ta olacak.

Georges Melies anısına

Festival'in 'Caz ve Sinema' adını taşıyan bölümünde ilk olarak; 520'den fazla filmde prodüktörlük ve yönetmenlik koltuğunda oturan ve birçoğunda da aktör olarak rol alan  sinemanın en farklı ve öncü isimlerin biri Georges Méliès anısına hazırlanan 'Georges Méliès Cine-Concert' yer alıyor. Orijinal kayıtların yeniden yorumlandığı piyano doğaçlamalarıyla hazırlanan Georges Méliès Cine-Concert, 30 Eylül 2013'te Babylon'da.

Chrysta Bell İstanbul'da

Kışkırtıcı sesinin yanı sıra performans sanatçısı ve model olarak kariyerini sürdüren, daha önce  Willie Nelson, Brian Setzer, Donovan, Adrien Utley (Portishead), King Crimson'dan Pat Mastelotto ve Trey Gunn gibi efsanelerle birlikte sahne alan Chrysta Bell, 25 Eylül 2013, Çarşamba günü Babylon'da müzik tutkunlarıyla buluşacak.

11 yıl önce