|

Hitler'e oyuncu aranıyor

Tom Cruise'un rol aldığı, 1944'te Hitler'e karşı düzenlenen suikast girişimini anlatan filmin çekimlerine başlandı. Fakat yapımcılar, Hitler'i oynayacak karakteri hâlâ bulamadı. Teklif götürülenler de oynamayı reddediyor.

Beyza Akyüz
00:00 - 23/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 02:01 - 23/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Hitler'e oyuncu aranıyor
Hitler'e oyuncu aranıyor

Hitler'e suikast girişiminde bulunan Count Claus Schenk von Stauffenbergand'ı ve önlenen suikastı anlatan filmin çekimleri, suikastin 63. yıldönümü olan 20 Temmuz'da başladı. Çekimlerle birlikte tartışmaların da başladığı filmde, Scientoloji dinine bağlı olan Tom Cruise'un rol alması bazı kesimlerde rahatsızlık yarattı. Genç subay Stauffenbergand'ı canlandıran Cruise'un bu rol için uygun olmadığını düşünenler var. İdam edilen subayın oğlu Berthold von Stauffenberg bu konuda bir şey yapamayacaklarını çünkü babasının artık tarihi bir sembol olduğunu söylüyor.Yapımcılar çekimlere başladı, ama hâlâ cevaplanmayan bir soru var: Hitler kim olacak?

MÜLLER REDDETTİ

Yönetmen Bryan Singer, Hitler karakteri için bir Alman gibi oynayabileyecek ya da en azından bir Alman aktör gibi Almanca konuşan birini arıyor. Güçlü adaylardan biri olan Armin Müller ise ne Hitleri ne de daha sempatik olan General Ludwig Beck'ı oynamayı düşünmüyor. Yapımcılar 2003 yılında çekilen "Günahın Yükselişi" filminde rol alan Liev Schreiber'i de göz önünde bulunduruyor.

Der Tagesspiegel gazetesinde filmle ilgili yapılan yorumda, Stauffenberg'in mesajının daha net görülmesi gerektiği vurgulanıyor. Çünkü Stauffenbergand'in en üst komutanına ahlaki değerlerini hiçe sayarak karşı gelmesinin nedeni, Hitler'in ülkesini hayal kırıklığına uğratan bir lider olmasıydı. Filmin gelecek sene vizyona girmesiyle, Almanya'daki eleştirilerin de azalabileceği umut ediliyor.


'İyi Alman' sembolü

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg, Hitleri eleştirenler tarafından 'iyi Almanların' sembolü olarak görülüyor. 20 Haziran planının baş mimarlarından olan Nazi Almanyası ordu subayı Stauffenberg, Hitler'in acımasızca devam ettiği katliamlar ve düşüncesizce giriştiği savaşlardan rahatsız olduğu için Hitler'i öldürmeye karar verdi. Hitler'in yakın komutanlarından olan Stauffenberg, Hitler'in toplantı odasına bir bomba yerleştirdi. Bombayı Hitler'in ayağının dibine koysa da von Stauffenberg'in odadan ayrılıp Berlin'e uçtuğu sıralarda bombanın yeri oradaki bir komutan tarafından ayağına takıldığı için değiştirildi ve masanın ücra bir köşesine konuldu. Bomba yaklaşık 15 dakika içinde patladı. Ama Hitler hâlâ yaşıyordu. Bu Hitler'e yapılan 42. suikast girişimiydi ve sonuncusu oldu. Hitler birkaç hafif sıyrık ve geçici sağırlıkla bu suikast girişimini atlattı. Odadaki komutanlardan pek azı sağ kaldı. Yapılan araştırmalarda toplantının yapıldığı masanın kalın ayağının, Hitler'i koruduğu tesbit edildi. Stauffenberg, Hitler'in öldüğünü varsayarak Berlin'de yönetimin Wehrmact'a geçtiğini beyan etti. Fakat Hitler'in propaganda bakanı Joseph Goebbels bunu duyunca Wolfslair'i aradı ve von Stauffenberg'in bir subayı ile Hitler'i bizzat telefonda görüştürerek onun yaşadığını kanıtlamış oldu. Daha sonra 21 Haziran günü apar topar ofisinde tutuklanan Stauffenberg ve yandaşları Reichtag'ın iç avlusunda tüfekle vurularak idam edildi.





17 yıl önce