|

İstanbul Teknik Üniversitesinde robot festivali: Ay yüzeyinde yarıştılar

İstanbul Teknik Üniversitesi uluslararası robot yarışmasına ev sahipliği yaptı. Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) tarafından düzenlenen “Anadolu Gezegen Gezgini” isimli yarışma, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde düzenlendi.

Haber Merkezi
00:00 - 27/07/2022 Çarşamba
Güncelleme: 15:02 - 27/07/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
4’ü Türk 11 ekibin finale kaldığı yarışmada Polonyalı Project Scorpio grubu birinci oldu.
4’ü Türk 11 ekibin finale kaldığı yarışmada Polonyalı Project Scorpio grubu birinci oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi uluslararası robot yarışmasına ev sahipliği yaptı. Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) tarafından düzenlenen “Anadolu Gezegen Gezgini” isimli yarışma, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde yapıldı. Mars ve Ay yüzeylerinin benzerinde yapılan yarışmaya Türk takımlarının yanı sıra İngiltere, Hindistan, Polonya, Bangladeş, Çekya gibi ülkelerden başvuru yapıldı. 4’ü Türk 11 ekibin finale kaldığı yarışmada Polonyalı Project Scorpio grubu birinci oldu.

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ: UZAY KAMPI

Birinci olan gruptaki öğrencilere, İzmir'deki Uzay Kampı Türkiye'de iki günlük özel bir ziyaret programı düzenlendi. İkinci Hindistan takımı Project Crauthous olurken üçüncü ise Bangledaşli Mist Bongol Barota takımı oldu. Yarışmacılar arasından seçilen 5 kişiye TÜBİTAK Uzay'da araştırma bursu verildi. Burs alanlar ayrıca sıradaki uzay projelerinde yer alma hakkı da kazandı.

“SİMÜLASYON DÜNYADA BİR İLKTİ”

Yarışmanın birincisi olan Polonyalı Project Scorpio grup lideri Zofia Stuputkowska , ''Bu bizim için çok özel bir fırsattı çünkü Mars ve Ay simülasyonu dünyada bir ilkti. Türkiye’de olmak ve onların teknolojiye olan desteğini görmek de çok keyifliydi. Bir çok Türk siyasetçi yarışmanın ilk günü gelip bize destek verdi, teknolojiye değer vermeleri çok güzel'' şeklinde konuştu.

“KONSEPT MUAZZAMDI”

Türkiye’de çok iyi karşılandıklarını söyleyen Hindistanlı Project Crauthous grup lideri Sakshi Gupta ''İyi ki gelmişiz, Türkiye çok güzel. Zaten var olan bir robotumuz vardı, ekibimle Türkiye’ye gelme kararı aldık. Konsept muazzamdı. Yarışma zorluydu ama iki test alanında da yarışmak bizim performansımızı geliştirdi.'' ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİYE DESTEKLEMENİZ ÇOK GÜZEL”

Üçüncü olan Bangladeşli Mist Bongol Barota ekip üyesi Santona Chowdhuny ise ''Benim ekibim de robotik çalışmalar yaptığı için bu yarışmaya katılmalıyız diye düşündük. Bu konsepti ilk kez gördük. Yarışmanın bazı alanları bizi zorlasa da çok keyifliydi. Türkiye çok güzeldi bu yarışma ile bir çok milletten insanla tanışma fırsatım oldu. Türkiye’nin teknolojiyi desteklemesini görmek de çok güzeldi.'' açıklamalarında bulundu.

"İTÜ'NÜN CİDDİ BİR ROVER TECRÜBESİ VAR"

Rover yarışmalarında ciddi tecrübeleri olduğuna vurgu yapan İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu “ İTÜ Rover ekibinin 20 yıllık bir geçmişi var. Bir çok uluslararası rover yarışmasına katıldılar. Bu yarışmayı düzenleyen Uzay Keşif Topluluğu’ndaki gençlerin çoğu da İTÜ Rover ekibinde yer almış, uluslararası yarışmalara katılmış, İTÜ’den mezun olan gençler. Yarışmanın devamlılığı için elimizden gelen bütün desteği vermeye devam edeceğiz.'' dedi.

  • Yarışmada bir çok dalda birinci olan Robotik kolda ve Zorlu Arazi sürüşünde Çek Cumhuriyeti’nden gelen RoverOva ekibi birinci olurken, Otonom sürüşte Hintli ekip Project Crauthous birinci oldu. Malzeme seçiminde Polonyalı ekip Project Scorpio birinci oldu. Grup yapısında ise birincilik yine Polonya’dan SSE Roboticsden takımından geldi.
  • Yarışmayı ilk günden beri takip edip destekleyen UKET başkanı Süleyman Soyer’in eşi Nihal Soyer’de yarışmaya uygun olan ürünleri satmak için alanda stant açtı. Aynı zamanda flane_art isimli instagram hesabından da satışa devam ettiğini belirtti.

#İstanbul Teknik Üniversitesi
#robot
#Uzay Keşif Topluluğu Derneği
#Ayazağa Kampüsü
#Mars
#Ay
#TÜBİTAK
#Polonyalı
2 yıl önce