|

İtalya, ilk mekik denemsinde başarılı

Aa
00:00 - 8/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 21:27 - 8/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
İtalya, ilk mekik denemsinde başarılı
İtalya, ilk mekik denemsinde başarılı

İtalya Uzay Araştırmaları Merkezi (Cira), "Castor" adlı pilotsuz uzay mekiği prototipinin ilk deneme uçuşunu başarıyla yerine getirdiğini açıkladı.

Cira yayınladığı açıklamada, 24 Şubat'ta Sardinya adasındaki Tortoli havaalanından bir stratosferik balonla 2 saat sürede 31 kilometre irtifaya çıkartılan Castor adlı mekiğin daha sonra bırakıldığı ve ardından 1,05 Mach (sesin bir saatte katettiği mesafe: 1 Mach) hıza ulaştığı belirtildi.

9,2 metre uzunluğunda, 3,7 metre eninde ve bin 250 kg ağırlığındaki Castor'un 70 saniye içinde denize iniş yaptığı ve denizden çıkarıldığı kaydedildi.

Cira, ilk uçuş denemesinin amacının, atmosferin sürtünmesinin neden olduğu aşırı ısınmadan ötürü en hassas an olan, bir uzay mekiğinin atmosfere girişi sırasında ses üstü uçuş aşamasını canlandırmak olduğunu belirtti.

İnsansız uçuş programı (USV-Unmanned space vehicle-insansız uçuş aracı) ve özellikle Castor ve Pollux adlı prototiplerin, şu anda kullanılmakta olan uzay aracı prototiplerine göre çok farklı bir örnek olduğunu belirten Cira, bu programın 2002'de başladığını ve 179 milyon avroluk bütçesiyle 2012'ye kadar öngörüldüğünü açıkladı.

Stratosferik uçuş denemesinin Avrupa Uzay Ajansı (ESA), İtalyan Uzay Ajansı (ASI9 Ulusal Araştırma Konseyi (CNR) ve askeri kuvvetlerin işbirliğiyle yapıldığı belirtildi.


17 yıl önce