|

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Kalp krizi, dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kalp krizi, damar sertliğinin koroner kalp damarlarını tutması sonucu ortaya çıkıyor ve koroner damarların tıkanması ile de kalbe kan akışı engelleniyor. Kanın ulaşmadığı kalp kasları ise 1 dakika ile 6 saat arasında ölüyor. İşte bu durum, kalp krizi olarak adlandırılıyor. Peki kalp krizinin belirtileri nelerdir? İşte yanıtı.

Yeni Şafak
11:37 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:02 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kanın ulaşmadığı kalp kasları, 1 dakika ile 6 saat arasında ölüyor.
Kanın ulaşmadığı kalp kasları, 1 dakika ile 6 saat arasında ölüyor.

Stresli yaşam, büyük şehirlerdeki ağır yaşam koşullarının yanı sıra, kalıtım, kötü alışkanlıklar (beslenme, sigara), şeker hastalığı, yüksek tansiyon, aşırı kilo, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam kalp krizine zemin hazırlıyor. Peki kalp krizinin belirtileri nelerdir? Sizler için derledik.

Kalp krizinin belirtileri

Sırtta, göğüs kemiği arkasında ağrı, sıkışma şeklinde baskı (hasta filler geldi göğsüme oturdu şeklinde tarif eder) ve huzursuzluk. Kravat bölgesine, boyuna ve kollara yayılan ve tekrarlayan, beş dakikadan uzun süren ağrı atakları. Hareketle birlikte artan, dinlenmeyle azalan fakat geçmeyen, ısrarlı ağrı ve yanmalar. Ağrıyla birlikte gelen terleme, mide bulantısı, kusma. Bazılarında mideden gelen hazımsızlık ağrısı. Nefes darlığı.

Ağrısı olan hasta şanslı

Kalp krizi, öncelikle kendini ağrı ile belli eder çünkü ağrı, vücudun bir tepkisidir. Bu, kişi için büyük bir şanstır. Ağrı ile ortaya çıkacak muhtemel kriz önceden anlaşılarak hastaya zamanında müdahale edildiğinde hayata dönme şansı artar. Ancak bazen kalp krizi bile sessiz olabilir. Birçok hastada ilk belirti enfarktüs, ilk enfarktüs ölüm nedeni olabilir. Şeker hastaları hemen hemen hiç ağrı duymaz. Bu hastalarda kalp krizi belirtileri, sadece nefes darlığı ve terleme şeklinde ortaya çıkar. Şanslı olan hasta ağrısı olan hastadır.

#Kalp
#Kalp krizi
#Kalp krizi belirtileri
5 yıl önce