|

Kanser çocuk sahibi olmaya engel değil

Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapi bir taraftan kanser hücrelerini yok ederken aynı zamanda kadının yumurtalarına ve erkeğin spermlerine zarar veriyor. Peki bunun çözümü yok mu?

00:00 - 2/02/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:17 - 2/02/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kanser çocuk sahibi olmaya engel değil
Kanser çocuk sahibi olmaya engel değil

Dr. Erdal Budak, kanseri yenenlerin genellikle erken menopoz veya kısırlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Uzman doktor, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle kanser tedavilerinin yol açtığı kısırlığa karşı kadın ve erkeklerde alınabilecek önlemler konusunda uyarılarda bulunuyor.

KADINLARIN YUMURTA DOKUSU DONDURUYOR

Dr. Erdal Budak, “Kanser tedavisi öncesi kadınlarda üreme yeteneğini korumanın bir yöntemi yumurta dondurmadır. Geçmişte kullanılan yumurta dondurma tekniği yavaş dondurma metoduna dayanıyordu, tekniğin özelliğinden dolayı yumurta içinde buzlanma ve kristalleşme oluyordu ve sonuçlar istenilen düzeyde değildi. Ancak vitrifikasyon denen hızlı dondurma yöntemi ile artık dondurulmuş ve çözülmüş yumurtaların sağlığında hiç bir sorun kalmadı” dedi. Ancak, bazı kanser hastalarının kanser tedavisi öncesinde bu uygulama için gereken 2 ile 6 hafta arasındaki süreyi beklemek gibi bir lüksü olmayabileceğini belirten Dr. Budak, “Kullanılan yüksek doz hormonların, meme kanseri gibi hormona duyarlı tümörler sözkonusu iken kullanılması güvenli değil. Bu gruptaki kadınların ihtiyacına yönelik olarak yumurtalık dokusu dondurulabilir. Yumurtalık dokusunu dondurmak ve saklamak 10 yıldır bilinen ve dünyada sadece belirli merkezlerde uygulanmakta olan bir yöntem” dedi.


Baba adayları için de çare var...

Testislerin kanser tedavine çok duyarlı organlar olduğunu ancak erkek çocuklarının çok daha fazla etkilendiğini söyleyen Budak, “Ergenlik öncesinde kanser tedavisi görmüş erkeklerin % 90'ında testislerde önemli hasar meydana gelmekte ve buna bağlı olarak sperm üretiminde belirgin bir düşüş görülmektedir. 13 yaş üstündeki erkek çocuklarında sperm dondurulması opsiyonu var. Ancak, ergenliğe ulaşmamış erkek çocuklarda henüz sperm üretimi başlamadığı için, böyle bir şans yoktu. Geçen yıl düzenlenen Uluslararası IVI Kongresi'nde Dr. Herman Tournaye'in sunduğu araştırma, ergenliğe girmeden önce kanser tedavisi geçirmek zorunda olan küçük erkek çocukları için kök hücreden sperm hücrelerinin üretilmesi yoluyla bir çözüm yolu açıyor” dedi.



13 yıl önce