|

İstanbul'da bulunan ibadete açılacak olan Kariye Camii'nin önemi

1945 ve 2019 yılları arasında müze ve depo olarak kullanılan Kariye, manastır kompleksine ait bir kilise olarak 14'üncü yüz yılda inşa edildi. 1945'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Camii, ibadete açılıyor. Fatih'te bulunan Bizans döneminden kalma camiinin yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilecek.

09:56 - 21/08/2020 Cuma
Kariye Camii
Kariye Camii

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19'uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.


6'NCI YÜZYILDA YAPILDI

6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19'uncu Dairesi'nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açılacak.

KARİYE MÜZESİ'NİN TARİHİ

Kariye Müzesi ya da orjinal ismi ile 'Chora', büyük bir manastır kompleksine ait bir kilise binasıdır. Antik Yunanca’da kırsal alan, şehrin dışı, boş alan gibi anlamlara gelmektedir.

TARİHİ ÖNEMİ

Bu kelime dilimize Kariye olarak geçmiştir. Kariye'nin bulunduğu alanın erken Hristiyanlık tarihi için önemli olduğu konusunda bazı antik kaynaklar mevcuttur. Bu kaynaklardan 10. yy’da yaşamış Simeon Metaphrates’e göre İmparator Diokletian döneminde 298 yılında Nikomedia, yani bugünkü ismiyle İznik’teki büyük katliamda ölen Aziz Babylas ve 84 öğrencisinin mezarları 4. yy’ın başında bugünkü Kariye’nin olduğu alana nakledilmiştir.



#Resmi gazete
#Kariye Camii
#Fatih
4 yıl önce