|

Kimliklerimizin tutsağıyız

Berlin Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazanan “Eşanlamlılar”ın Türkiye prömiyeri 38. İstanbul Film Festivali’nde yapıldı. Gösterime konuk olan yönetmen Nadav Lapid, Fransa ve İsrail’e yönelik eleştirilere sahip filmin kendi yaşantısından izler taşıdığını söyledi. Lapid, “Bir ülkenin vatandaşlarından talep edeceği sevginin boyutu nedir? Kimliklerimizin tutsağıyız” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 8/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 00:05 - 8/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa yakasındaki yolculuğunu tamamlayan film, 15 Nisan Pazartesi 21.30’da Kadıköy’de, 17 Nisan Çarşamba 21.30’da Rexx’te izlenebilir.
Avrupa yakasındaki yolculuğunu tamamlayan film, 15 Nisan Pazartesi 21.30’da Kadıköy’de, 17 Nisan Çarşamba 21.30’da Rexx’te izlenebilir.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın en uzun soluklu festivallerinden İstanbul Film Festivali başladı! Bu yıl 38.si düzenlenen festival 16 Nisan’a kadar sürecek ve yüzlerce filmi izleyiciyle buluşturacak.

Festival, Türk sinemasının en yeni örneklerinin yanında dünyanın önemli festivallerinden ödülle dönen filmlerin Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Berlin, Cannes, Venedik gibi festivallerin ödüllü filmleri izleyicinin listesinde! Programın merakla beklenen filmi ise kuşkusuz “ Synonymes-Eşanlamlılar”dı. Nadav Lapid’in yönettiği film geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen 69. Berlin Film Festivali’nde en iyi film ödülüne layık görülmüş ve Altın Ayı’nın sahibi olmuştu.

YOAV ÜLKESİNİ REDDEDİYOR

İsrail’den Paris’e göç eden, kimliğini, anadilini konuşmayı reddeden bir genci merkezine alan Eşanlamlılar, Nadav Lapid’in hayatından izler taşıyor. Filmin başkarakteri Yoav, nefret ettiği ülkesi İsrail’den vatandaşı olmak istediği Fransa’ya taşınır.
Kökenlerini silmek Fransız olmak, Père Lachaise mezarlığına gömülmek ister ama kimliği onu bırakmıyor. “Dünya Festivallerinden” bölümünde önceki gün izleyiciyle buluşan film büyük ilgi gördü.
Atlas Sineması’nda gerçekleşen gösterim yönetmen Nadav Lapid’in katılımıyla yapıldı. Gösterime sinemaseverlerin, eleştirmenlerin, yönetmenlerin ilgisi yoğundu. Ünlü yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan da filmi izleyenler arasındaydı.

HERKESE DOKUNABİLİR

Lapid 123 dakika süren filmin ardından, bir konuşma yaptı. İstanbul’a üçünkü kez geldiğini belirten yönetmen, “Burası benim için çok özel bir şehir” diyerek sözlerine başladı. Eşanlamlılar’ın kendi yaşamından izler taşıdığını belirten Lapid, “Film kendi hayatımdan, özellikle 15 sene önce Paris’e taşındığımdaki deneyimlerinden izler taşıyor” dedi.

  • Eksenine kimlik meselesini alan “Eşanlamlılar” psikolojik gerilimi sürekli diri tutan bir film. Aynı zamanda Fransa ve İsrail’e yönelik politik eleştirileri barındırıyor. İsrail’in genel fanatik ve militarist tutumunu, Fransa’nın göçmenlere yönelik samimiyetsiz politikasını göz önüne alarak ülkelerin tutumları bireylerin karakterinde ne kadar etkili ya da etkili mi sorusunu sorguluyoruz. Doğup büyüdüğünüz ülkenin, kimliğinizi nasıl şekillendirdiği, başka bir ülkeye ait olma noktasında belleğinizin yüzeye nasıl çıktığını görüyoruz.

Bu noktada varoluş meselesi gündeme geliyor elbette. “Filmlerim bir şekilde varoluşa ve hayata değinmeye çalışıyor” diyen Lapid, “Bu filmdeki temalar Faslı, Çinli nereli olursa olsun pek çoğunuza dokunabilir. Kimliklerimizin tutsağıyız diyebiliriz. Hayatın ortasında, bir ülkenin vatandaşlarından talep edeceği sevginin boyutu nedir? İnsanlar ülkelerini sevmeli mi nefret mi etmeli ya da ikisi birden mi olmalı?” şeklinde konuştu. Başrolde yer alan Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte’nin performansıyla göz doldurduğunu belirtelim.

#Türkiye
#​Berlin Film Festivali
#İstanbul
5 yıl önce