|

Korkunun ustasından orta karar bir dönüş filmi

1980'lerde çektiği 'Şeytanî Ölüler' üçlemesiyle adını korku sinemasının tarihine altın harflerle yazdıran, 2000'lerde ise tür değiştererek 'Örümcek Adam' üçlemesiyle bu kez bir başka kategoride uçuşa geçen Sam Raimi, yıllar sonra ilk göz ağrısına tekrar döndüğü 'Kara Büyü'de hayranlarının kendisinden beklediği mutlak başarıyı ortaya koyamıyor

Ali Murat Güven
00:00 - 10/10/2009 samedi
Güncelleme: 02:39 - 10/10/2009 samedi
Yeni Şafak
Korkunun ustasından  orta karar bir dönüş filmi
Korkunun ustasından orta karar bir dönüş filmi



Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi
: Korku-gerilim / 99 dakika

Gösterim Dili
: Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmenler
: Sam (Samuel Marshall) Raimi (1959, Michigan-ABD)

Senaristler
: Sam Raimi, Ivan Raimi

Görüntü Yönetmeni
: Peter Deming

Özgün Müzik Bestecisi
: Christopher Young

Kurgucu
: Bob Murawski

Sanat Yönetimi Ekibi
: Steve Saklad (Yapım Tasarımcısı), James F. Truesdale (Sanat Yönetmeni), Isis Mussenden (Kostüm Tasarımcısı), Luiza Abel (Makyaj Ekibi Şefi), Howard Berker (Makyaj Özel Efektleri Süpervizörü)

Oyuncular
: Alison Lohman (Christine Brown), Justin Long (Clay Dalton), Lorna Raver (Sylvia Ganush), Dileep Rao (Rham Jas), David Paymer (Jim Jacks), Adriana Barraza (Shaun San Dena), Chelcie Ross (Leonard Dalton), Reggie Lee (Stu Rubin), Molly Cheek (Trudy Dalton)

İthalatçı Şirket
: Fida Film

Dağıtıcı Şirket
: UIP

İçerik Uyarıları
: Korku-gerilim filmlerine özgü ürkütücü özel efektler ve yoğun şiddet içermesinden dolayı, 15 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir yapım değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı
:

Yıldız Puanı
: * * 1/2



Christine Brown, Los Angeles'ta yaşayan, mesleğinde hırslı ve tutkulu bir ev kredisi uzmanıdır. Genç ve güzel kadının hayatındaki her şey, Clay Dalton adlı yakışıklı erkek arkadaşı da dahil olmak üzere tam istediği gibidir. Ta ki, esrarengiz görünümlü yaşlı bayan Sylvia Ganush'un “aldığı konut kredisinin vâdesinin uzatılması” talebiyle bankaya gelişine kadar…

Christine bu noktada kararsız kalır. İçgüdülerinin sesini dinleyip yaşlı kadına istediği süreyi vermeli midir? Yoksa patronu Jim Jacks'ı etkilemek için süre uzatma talebini red mi etmelidir? İkinci seçeneğe yönelirse “kurumu yerine insanları zarara soktuğu” için her zamanki gibi ikramiyesini alacaktır. Christine de ikincisini seçer ve borcuna karşılık evden tahliye edilmesi için gerekli talimatı vererek Bayan Ganush'u “bitirir”. Gördüğü bu katı yaklaşımın ardından, hayattaki tek sığınağını kaybetmenin doğurduğu dizginlenemez öfkeyle intikam hazırlıklarına girişen yaşlı kadın da Christine'ye “lamia” adıyla bilinen çok güçlü bir büyü yapar...


EKONOMİK KRİZİN YANSIMALARI 'KORKU SİNEMASI'NDA

Sonunda bu da oldu ve son iki yıldır -başta ABD olmak üzere- dünya kamuoyunu tek kelimeyle küresel bir depresyonun kucağına oturtan “kredi krizi” gösterişli bir korku filminin konusuna dönüşüverdi. Dikkat ediniz, kapitalist sistem eleştirisi yapan tipik bir Michael Moore belgeseli ya da sağduyu sahibi Amerikan bağımsız sinemacılarından birinin Sundance Film Festivali için çektiği sosyal içerikli bir yapımda değil de öyküsü tüyler ürpertici mezarlar, ölüler, büyüler ve cinlerden geçilmeyen bir korku filminde işleniyor, “mortgage” kasırgasında ocağı sönen milyonlarca kişinin trajedisi… Tabiî, bu türün kendi meşrebi ve kuralları doğrultusunda…

O yüzden, çağdaş Amerikan sinemasının harika çocuklarından Sam Raimi'nin güncel esinlenmelerle kaleme aldığı senaryo ve ondan çektiği “Kara Büyü”nün, sinematografik özellikleri bir yana, salt bu konjonktürel önemiyle bile gelecekte söz konusu türün tarihçesinde apayrı bir konuma oturtulacağına kesin gözüyle bakıyorum.

Sam Raimi ve senaryoyu birlikte yazdığı (aslen tıp doktoru olup, sırf eğlence olsun diye biraderinin filmlerinde asistanlık yapan) ağabeyi Ivan Raimi, muhtemelen son iki yılda Birleşik Devletler topraklarında inanılmaz bir artış gösteren “kredizede intiharları”ndan etkilenmiş olmalılar…


RAIMI'NİN FORMÜLLERİ BU SEFER İŞLEMİYOR

Öte yandan, Raimi'nin, genelde daha hafif meşrep çıkış noktalarından ilham alan korku-gerilim sineması için bu denli ağırbaşlı ve kayda değer bir öykü yakalamakla birlikte, onu aynı düzeyde bir yetkinlikte beyazperdeye aktardığını söylemek pek mümkün değil… Oysa, yeryüzündeki milyonlarca hayranı gibi ben de, bundan yirmi yıl önce “Şeytanî Ölüler” (Evil Dead) filmleriyle karanlık salonlarda korkudan üç buçuk atmış bir sinemasever olarak, Usta'nın yıllar sonra “Örümcek Adam” üçlemesi gibi yeniyetme işi öykülere ara verip baba ocağına geri dönüşünden daha kesin bir başarı bekliyordum. Karşımızda, yaz boyunca neredeyse her hafta bir benzerini -bezginlik içinde- tanıttığımız, izlendikten 15 dakika sonra tamamen unutulup giden ıvır zıvır koku filmlerinden daha üstün bir örnek yok açıkçası… Tamam, kabul etmek gerekir ki Raimi bir kaç sahnede o herkesçe bilinen yetenek ışıklarını yine parlatıyor, Kadir İnanır'vâri bir haykırışla “Ben hâlâ buradayım üleeen!” diyerek perdeye damgasını vuruyor. Fakat, bir bütün olarak bakıldığında bu dev markaya yakışmayacak kadar koftirik bir oyunculuk ve yönetim standardı sunuyor bizlere… Hele de birbirinden yeteneksiz iki başrol oyuncusu, Alison Lohman ve Justin Long'a ne demeli bilemiyorum.

Sam Raimi, filmlerinde yıldız mertebesine çık(a)mamış, o tarih itibarıyla henüz yolun başı ya da en fazla ortalarındaki oyuncularla çalışmayı huy edinen bir yönetmen. Nitekim, bu filmi de böylesi yanlış yüzler berbat ediyor ve Raimi uzun yıllardır ilk yalnızca özel efektlere ve esaslı bir kurguya yaslanarak sonuca gitmeye çalışırken fena hâlde hüsrana uğruyor. Gerçi, ABD'de daha bu yılın ilkbaharında gösterime çıkan “Kara Büyü”nün orada DVD ve Blue Ray edisyonları çoktan piyasaya sürüldü bile. O DVD'lerde de “sinemada gösterilen versiyon” ve “yönetmenin yeniden kurguladığı kesintisiz versiyon” gibi iki ayrı seçenek bulunuyor. Raimi'nin tarzını ve korku sinemasını seven bir izleyiciyseniz, “Kara Büyü”ye abartılı beklentiler içinde gitmemenizi öneriyorum. Ancak, “yuvaları ellerinden alındığı için beddua edenler”in trajedisi üzerine kurulu bir korku filmini de öyle her zaman izleyemezsiniz. Bu yüzden, fırsat olursa sinemada ya da en azından üç-dört ay sonra piyasaya çıkacak olan DVD edisyonunda bir göz atmakta yarar var.





BU HAFTA SONU GÖSTERİME GİREN DİĞER FİLMLER

AŞKIN (500) GÜNÜ

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, ABD yapımı

Yönetmen
: Marc Webb

Oyuncular
: Joseph Gordon-Levitt (Tom Hansen), Zooey Deschanel (Summer Finn), Geoffrey Arend (Mckenzie), Chloe Moretz (Rachel Hansen), Matthew Gray Gubler (Paul), Clark Gregg (Vance), Patricia Belcher (Millie), Rachel Boston (Alison)

İçerik Uyarıları
: Şiddet sahneleri yok. Bir kaç yerde cinsel içerikli argo konuşmalar ve sıklıkla alkol kullanımı var. Yine bir kaç bölümünde de yüzeysel boyutta cinsellik/çıplaklık (kısa süreli bir-iki öpüşme, hafifçe görünen kalçalar, evde DVD'den içeriği tam belli olmayan erotik film izleme v.b.) barındırdığından dolayı, 15 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı
: * * 1/2

AKAMAS

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2006, Kıbrıs Rum Kesimi-Türkiye-Macaristan ortak yapımı

Senarist ve Yönetmen
: Panikos Chrissanthou

Oyuncular
: Christopher Greco (Ömer), Yiorgos Yiangou (Ömer'in çocukluğu), Agni Tsangaridou (Rhodou), Michalis Terlikkas (Şair balıkçı)

İçerik Uyarıları
: Anlattığı siyasal olaylar ve sergilediği etnik şiddet nedeniyle, 13 yaşından küçük izleyici kitlesi nin kolaylıkla algılayabileceği bir film değildir.

Yıldız Puanı
: * * 1/2

APTALLIK ÇAĞI

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, İngiltere yapımı

Senarist ve Yönetmen
: Franny Armstrong

Katılanlar
: Pete Postlethwaite (İngiliz aktör / Belgeselin sunucusu), Piers Guy, Layefa Malini, Fernand Pareau, Jeh Wadia, Alvin DuVernay, Jamila Bayyoud, Adnan Bayyoud

İçerik Uyarıları
: Her yaştan izleyici kitlesi için uygundur.

Yıldız Puanı
: * * * 1/2

MAZİ YARASI

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, Türkiye yapımı

Senarist ve Yönetmen
: Ersin Pertan (1943-2009)

Oyuncular
: Nilüfer Açıkalın, Erkan Taşdöğen, Mehmet Çepiç, Algı Eke Saatçi, Alp Tuğhan Taş, Barbaros Alkan, Hilal Çelenk, Murat Yener Yıldırım, Gülter Akcan, Utkan Özüpak, Refik Öztürk, Oral Günüç

İçerik Uyarıları
: Kahramanlarının yaşadıkları karmaşık duygusal sorunlar ve içerdiği sınırlı düzeyde şiddet nedeniyle nedeniyle, 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı
: * * *

'ZAMAN YOLCUSU'NUN KARISI

Yapım Yılı ve Ülkesi
: 2009, ABD yapımı

Yönetmen
: Robert Schwentke

Oyuncular
: Rachel McAdams (Clare Abshire), Michelle Nolden (Annette DeTamble), Eric Bana (Henry DeTamble)

İçerik Uyarıları
: Argo konuşma ve alkol övgüsü yok denilecek kadar az… Şiddet ve yine bir kaç bölümünde de yüzeysel boyutta cinsellik/çıplaklık barındırdığından dolayı, 15 yaşından küçükler için uygun bir film değildir.

Yıldız Puanı
: * * *



il y a 15 ans