|

Kurban etiyle hem kebap hem yahni

Çoğumuz taze kesilmiş kurban etini aynı gün pişiriyoruz. Ancak etin yumuşaması için etin beklemesi, dinlenmesi gerekiyor. Kurban Bayramını geride bıraktığımız şu günlerde bu tarifler çok işinize yarayabilir...

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 26/08/2018 الأحد
Güncelleme: 10:20 - 26/08/2018 الأحد
Yeni Şafak
Kurban eti ile birbirinden leziz yemekler yapabilirsiniz.
Kurban eti ile birbirinden leziz yemekler yapabilirsiniz.

Kurban, Allah’a duyduğumuz sonsuz minnetin bir ifadesidir ve yerini başka hiç bir şey doldurmaz. Kurban edilecekler arasından mümkün olan en güzelini, en değerlisini seçmek sevap olduğu kadar ruhu doyuran da bir iştir. Gücü yeten, kurban alabilen alır ve alamayanla kestiği kurbanı paylaşır. Bu da Kurban Bayramının bir diğer güzel yanıdır ki, hiç imkanı olmayanın da mutfağına böylelikle et girmiş olur.

Kesilen hayvanın yaşı, cinsiyeti, çalışıp çalışmadığı, yavrulamış olması, yediği şeyler etin sertliğini ve lezzetini önemli ölçüde etkiler.

Eti kesilir kesilmez pişirmek yemeğin sert olmasına neden olur. Kurban Bayramı sabahı geleneği olduğu için, çoğumuz taze kesilmiş kurban etini aynı gün pişiriyoruz. Peki eti mümkün olduğunca yumuşatmak için ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle doğramak mühim. Kas lifleri i enine kesmeliyiz ki kolay parçalansın. Mümkünse bir kaç saat buzdolabında zeytinyağı, soğan rendesi suyu, kimyon ve karabiberden yaptığımız marinat içerisinde bekletelim. Eğer elimizdeki et çok sertse, bu karışıma biraz sirke de ekleyebiliriz.

Yine yemeği sulu ve salçalı yapmak da eti yumuşatmak için işe yarar bir yöntemdir. Ayrıca tuzu yemek pişerken atmamaya da özen gösterelim. Bütün bunların yanında, geçen hafta yazdığımız hazmı kolaylaştıran yiyecekleri de eklediğimizde, hem sindirimi kolay, hem de lezzetli bir sofra elde etmiş olacağız.

Geçen yıl, Bingöl, Muş, Rize ve Konya’nın bayram sofralarından tatlar paylaşmıştık. Bu yıl yine bayram sonrasında Anadolu mutfağının zenginliğini sergileyelim ve yörelerimizden yemekler yazalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.


Nohut Yahnisi (Kayseri)

Malzemeler:

4 su bardağı nohut

1 kilogram kuzu kuşbaşı

3 -4 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı tereyağı

1 fincan zeytinyağı

Bir fiske tuz

8 su bardağı su

Yapılışı:
Nohutu geceden ıslatalım. Kuzu etini tereyağında kavuralım. Kuru soğanı ince ince doğrayıp ilave edelim. Salçaları ve nohutu ekleyip karıştıralım. Su ve tuzu ekleyip kısık ateşte pişirelim. Afiyet olsun.

Mercimekli Mantı (Eskişehir)

Malzemeler:
Hamur için:

3 su bardağı un

2 su bardağı su

Tuz

İçi için:

1 su bardağı yeşil mercimek

1 büyük kuru soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

Karabiber

Tuz

Sosu için:

1 su bardağı yoğurt

3 diş sarımsak

Ayrıca ; 1 fincan sıvı yağ, 3 yemek kaşığı tereyağı, kırmızı biber

Yapılışı:
Un, tuz ve su ile katıca bir mantı hamuru yoğuralım. Hamuru bezelere ayırıp üzerini örterek dinlendirelim. Ayrı bir yerde mercimeği yıkayıp sıcak suda yarım saat bekletelim. Soğanı doğrayıp tereyağında kavuralım. Mercimeği ekleyip bir bardak su ile suyunu çekene kadar pişirelim. Karabiber ve tuzu ekleyelim, soğutalım. Hamuru açıp kare kare keselim. Tepsimizi yağlayalım. Kare hamurların ortasına mercimekli içi koyup iki ucunu yapıştıralım. Tepsiye sık sık dizelim. Üzerine biraz su ilave edelim. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yarım saat pişirelim. Sarımsakları dövüp yoğurtla karıştıralım. Ayrı bir yerde yağı eriterek kırmızı biber ekleyelim. Çıkardığımız mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağı gezdirip servise alalım. Afiyet olsun.

Sura Kebabı (Balıkesir)

Malzemeler
:

1 adet kuzu veya oğlak ön kol n 150 gr. kuzu ciğeri

1 çay bardağı zeytinyağı n 2 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı domates salçası n 1 kuru soğan

1 yemek kaşığı kuş üzümü n 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Birer fiske yeni bahar, karabiber, tarçın n 2 yemek kaşığı tuz

Yapılışı:
Kuzu ya da oğlak ön kolu bir bıçakla doldurulacak şekilde açalım. Pirinçleri ıslatıp yıkayalım. Kuru soğanı çok ince doğrayıp ciğerle birlikte yağ konulmuş tavada pişirelim. Üzerine yıkadığımız üzüm ve dolmalık çam fıstıklarını ekleyelim, kavuralım. Baharatları ve az miktarda tuzu ekleyelim. Hazırladığımız iç pilavı ön kolun içine dolduralım. Pamuklu bir ip ve kalın bir iğneyle eti dikelim. Tuzun geri kalanını salçaya ekleyelim ve su ile sıvılaştıralım. Eti bir tencereye koyup, salçalı suyu üzerinde gezdirelim. Kapağı kapatıp kısık ateşte uzun süre pişirelim. Afiyet olsun.

Halise (Ağrı)

Malzemeler:

2 su bardağı bütün buğday

1 koyun boynu

2 litre su

3 yemek kaşığı tereyağı

2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Bütün buğday, koyun boynu ve suyu toprak bir kaba koyup ağzını kapatarak fırında düşük ateşte uzun süre pişirelim. Evde önceden 200 derecede ısıttığımız fırını 170 dereceye düşürüp 2 saat pişirebilir ya da düdüklü tencere kullanabiliriz. Piştikten sonra tuz ilave edelim. Pişirdiğimiz haliseyi tahta bir kaşıkla macun kıvamına gelinceye kadar dövelim. Bir tavada tereyağını kızartalım. Pişen halisenin üzerinde gezdirip servise alalım. Afiyet olsun.
#Kurban eti
#kebab
#yahni
٪d سنوات قبل