|

'Lape Hastanesi' kitaplaştı

Cihan
00:00 - 21/10/2009 Çarşamba
Güncelleme: 15:52 - 21/10/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
'Lape Hastanesi' kitaplaştı
'Lape Hastanesi' kitaplaştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Sultan Abdülmecit'in 150. yaşını kutlayan Lape Hastanesi'ni kitaplaştırdı. "Osmanlı Hoşgörüsünün Tanığı Lape Hastanesi" adlı kitap, Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Basın Sözcüsü ve Kültür Ateşesi Rinaldo Marmara tarafından kaleme alındı.



1858 yılında kurulan Lape Hastanesi, geçtiğimiz yıl 150. yaşını kutladı. Bu hoşgörü abidesinin kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayımlanan "Osmanlı Hoşgörüsünün Tanığı Lape Hastanesi" adlı kitap, Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu Basın Sözcüsü ve Kültür Ateşesi Rinaldo Marmara tarafından kaleme alındı. Marmara, unutulmaya yüz tutan hastanenin 150 yıllık tarihini görsel dokümanlar eşliğinde anlatıyor.



Kitap, Lape Hastanesi'nin tarihi, rahibelerin Türkiye'ye gelişi, Kırım Harbi, diğer askeri hastaneler, Lape Hastanesi'nin psikiyatrik bölümleri, Taksim'deki Fransız Hastanesi'nin Şişli'ye taşınması, Lape Hastanesi'nin askeri mezarlığı, Osmanlı Ordusu'nda I. Dünya Savaşı'nda şehit olan sağlık subaylarının listesi ve Lape Hastanesi'nin bugününden oluşuyor. Eserde ayrıca, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi doktorlarından ve aynı zamanda tıp tarihçisi olan Şahap Erkoç'un da iki makalesi bulunuyor.



Türk tıp tarihinin ilgi çekici isimlerinden Mazhar Osman'ın da bir dönem başhekimliğini yaptığı Lape Hastanesi, iki dinin mensuplarının arasındaki hoşgörünün canlı tanığı olarak bu günlere gelebilmiş. Kırım Harbi sırasında rahibelerin Osmanlı ordusuna canları pahasına yardım etmeleri; Sultan Abdülmecit'in bu yardımı karşılıksız bırakmaması, Lape Hastanesi'nin kuruluş hikâyesinin de başlangıcını oluşturuyor. 1854-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Harbi sırasında İstanbul'da bulunan Filles de la Charite rahibeleri, yaralı askerlerin tedavisi konusunda eşsiz bir hizmet sunmuş, büyük fedakârlıklar göstermişti. Hastalar arasında yaygın olan bulaşıcı hastalıklar, çok sayıda hemşirenin de ölümüne yol açmıştı. Yüzden fazla rahibe tifüse yenik düşmüş, kalanlar yine de hastalarla ilgilenmeye devam etmişlerdi.

15 yıl önce