|

Markalar üstüne bir de para veriyor

Bir iş tecrübeleri yok, çoğu ya işsiz ya da öğrenci. Ama dünyaca ünlü firmalar mekanlarına gelsinler, kıyafetlerini giysinler, ürettikleri kozmetikleri kullansınlar diye onlar için birbirileriyle yarışıyor. Ünlü markaların hediye yağmuruna tuttuğu ve üstüne hatırı sayılır paralar ödedikleri kadınlar oturdukları yerden para kazanmanın keyfini yaşıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 13:43 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Çoğu işsiz ya da öğrenci. Vakitlerinin büyük kısmını internette geçiriyor. Hem öyle sabah kalkıp işe gitmek gibi bir dertleri de yok. Tek yaptıkları birbirinden ünlü markaların ürünlerini sosyal medya hesaplarından paylaşmak. Kazandıkları para ise dudak uçuklatıyor. Modadan kozmetik ürününe, geziden anne-çocuk ilişkilerine kadar hemen her alanda karşımıza çıkan sosyal medya fenomenlerinin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Markaların artık yeni gözdesi, binlerce takipçisi olan sosyal medya fenomenleri.



EV EKONOMİSİNE KATKI


Önceleri eğlence olsun diye yola çıkan sonra bir fenomene dönüşen bu insanlar sadece markaların sosyal medyadaki yüzü olmakla kalmayıp reklam filmlerinde de rol almaya başladı. Türk Hava Yolları'nın yeni reklam yüzü vine fenomeni Zach King buna en iyi örnek. 'Maritsa' hesabı ile bilinen fenomen Meriç Küçük, anne-çocuk ilişkisini ve ürünlerini takipçileriyle paylaşan 'Blogcuanne' Elif Doğan, gezip gördüğü yerleri anlatan 'cizenbayan' Elif Tanrıverdi, YouTube kanalında güzellik tüyoları veren Merve Özkaynak binlerce fenomeni olan isimlerden sadece birkaçı. Bizde bu hafta geçimini sosyal medya üzerinden sağlayan bu kadın fenomenlerle konuştuk.



Bilgilerimi birleştirdim


Merve Özkaynak, güzellik adına yapılabilecek her şeyi Youtube kanalında takipçileriyle paylaşıyor. Özkaynak, "Güzellik ve pazarlamayla ilgili fikirlerimi birleştirebileceğim bir yol arıyordum. Bir süre sonra milyonlara hitap eden biri olmaya başladım. Tanıttığım ürünlerin markaları bana parasını veriyor. Benden etkilenen birçok kadın var. Artık herkesin bir YouTube kanalı olmalı" diyor.





Tecrübemle kazanıyorum


'Blogcuanne' hesabıyla anne-çocuk ilişkisini anlatan Elif Doğan, bir zaman sonra markalarla anlaşarak bu işi ticarete dönüştürenlerden. İçeriklerinin birilerine fayda sağladığını düşündüğünü belirten Doğan, "Eskiden blog yazarıyım dediğimde hiçbir şey ifade etmezken şu an herkes imrenerek bakıyor. Ben ilk başta para kazanma düşüncesiyle bu işin içine girmedim. Çok vakit ayırıyordum. Bir süre sonra belli markalar bebek ürünlerini hediye göndermeye başladı. İlk başlarda bu durum iyi geldi bana. Sonra bu işte dengesizlik olduğunu farkettim. Artık tecrübelerimi paylaşarak para kazanıyorum" şeklinde konuşuyor.



PARAYA İHTİYACIM VARDI


Seyahat etmeyi seven gerekli parası olmadığı bir fona ihtiyacı olduğunu söyleyen Elif Tanrıverdi seyahat tutkusunu markalarla çalışarak paraya dönüştürenlerden. Tanrıverdi, "Seyahatlerim için ticari fona ihtiyacım vardı. Aileme yük olmak istemiyordum. Seyahat, müzik ve festivaller üzerine yazılar yazınca etkinliklerini duyurmak isteyen gruplar benimle çalışmaya başladı. Bu da benim aradığım fırsattı. 4 yıldır bu işi yaparak ev geçindiriyorum. Moda markaları da artık bana teklif getirmeye başladı. Bana gelen her basın lansmanına gitmektense ilgimi çekenlere gidiyorum. Kimse bana zorla bir şey yazdıramaz. Ben beğendiğim şeyleri yazıyorum. Markalar beni kısıtlarsa onlarla sağlıklı bir şekilde çalışamam. Bana basın mensubu gibi davranılması da çok hoşuma gidiyor" diyor.





GÜCÜ DOĞRU KULLANMALIYIZ


Moda dergilerinin gözdesi Meriç Küçük ise hikayesini şöyle anlatıyor: "Dijital dünya, kendi işimi başlatabilme gücü verdi. Sonra da kurumsallaştım. Ben bir anda bu sektöre girdim ve şu an büyük bir şirketim var. Eğer doğru ilerlenirse kısa sürede para kazanılıyor. Modaseverler içinde markaların gönderdiklerini değerlendirerek para kazanıyoruz. Bu ürünleri kendimize göre yorumlayıp değerlendiriyoruz. Bazı insanlar ürünleri para almadan tanıtıyor. Böylece gücünü yanlış kullanmış oluyor. Zaman zaman beni lansmanlara ve basın gezilerine çağırıyorlar. Çoğunlukla yurtdışındaki markalarla çalışıyorum."





Ne kadar ünlüysen o kadar kazanç var


Fenomenleri markalarla buluşturan ajanslardan biri olan 11digital'dan Müge Doğrular, takipçi sayısı ile kazanılan para miktarı arasındaki bağlantıyı şu bilgilerle aktarıyor:


*Fenomenlerin marka yüzü olabilmesi için en az 100 bin takipçiye sahip olması gerekiyor.


*Sosyal medya fenomenlerinin reklam alabilmesi için takipçi sayısı kadar kaliteli ve ilginç içerik üretip insanları nasıl etkilediği de önemli.


*100 bin üzerinde takipçisi olanların proje ya da paylaşım başına kazandıkları para değişebiliyor. Örneğin, İnstagram'da bir fotoğraf paylaşımı için 2 bin liradan başlayan paralar kazanılırken bu miktar 40 bin liraya kadar çıkabiliyor.


*Bu işi amatör olarak yapanlar ise bin ile 2 bin lira arasında kazanıyor.


*Ajanslar genellikle reklam kokmayan paylaşımlar yapan ve takipçileri gerçek olan fenomenleri tercih ediyor.


*Ünlülerin takipçi sayısı ise fenomenlerden daha fazla. Haliyle onlar fenomenlere göre marka seçimi konusunda daha seçiciler. Ünlüler de zaman zaman marka tanıtımı yapıyor. Tek bir paylaşımları ise 30-40 bin liradan başlıyor.


*Abone sayısı fazla olan YouTuber'lar diğer sosyal medya fenomenlerine göre ek ücret alıyor. Çünkü marka anlaşmaları dışında aylık gelirleri de var.


7 milyondan fazla takipçileri olan fenomenlerin ortalama aylık geliri ise şu şekilde:




#Merve Özkaynak
#Moda dergileri
#Elif Tanrıverdi
7 yıl önce