|

Martin Lings’ten çok şey öğrendim

İlk İslam bilgisini evde anne ve babasından alan Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Tayep Chouiref gençlik yıllarında Martin Lings’in “Hz. Muhammed” kitabını okuyunca Peygamber Efendimiz’i daha yakından tanımak için çalışmaya başlamış. “Kendisinden çok şey öğrendim” dediği Lings’in teşvikiyle “Hz.Peygamber’in Manevi Öğretileri” kitabını yazmaya başlayan Chouiref bu akşam CRR’de Dost İslam’a Hizmet Ödülü’nü alacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/01/2015 Pazar
Güncelleme: 19:46 - 3/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cezayirli Müslüman bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğup büyüyen Tayep Chouiref’in hadislerden yola çıkarak önemli bir kitapa imza attı. Hz. Muhammed kitabıyla tanığımız Martin Lings’in desteğiyle yazdığı “Hz Peygamber’in Mânevi Öğretileri” (Spiritual Teachings of the Prophet) adlı kitabına Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) tarafından Dost İslam’a Hizmet Ödülüverilecek. Ödül töreni bu akşam 19.00’da Cemal Reşit Rey konser Salonu’nda yapılacak. Tören öncesi Chouiref’le  kitabını ve Avrupa’daki Müslümanları konuştuk.


Cezayirli bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğmak ve yaşamak nasıl bir duygu? Kendi dininize ve milliyetinize aidiyet duygunuz nasıl gelişti?

1970 ve 80’lerde genç bir Cezayir’li olarak Fransa’da yaşamak kolay değildi. Cezayir ve Fransa arasındaki savaştan çok uzak değildik. Ayrıca Fransa’daki Cezayir’li aileler ve genel olarak bütün Müslümanlar hiç örgütlenmemişlerdi. Az sayıda cami vardı ve İslâm’ı evde yaşıyorduk, ama o da ancak ebeveynlerimiz dini yeterince biliyorlarsa kabildi.


Akademik çalışmalarınızı İslam ve İslam düşünürlerinin eserleri üzerine yaptınız. Bu konulara yönelmeniz nasıl oldu? 

Çocukluğumdan beri okumayı çok severim. Annemle babam tahsilsiz olsalar da bana Allah’a ve sevgili Peygamberimize karşı derin bir sevgi aşıladılar. Gençken Peygamber’in hayatıyla alâkalı okumaya başladım. Dr. Martin Lings’in en eski kaynaklara dayalı Hz. Muhammed’in Hayatı ve Tasavvuf Nedir? isimli kitaplarını keşfettim.


Dost İslam’a Hizmet ödülünü aldığınız Hz. Peygamberin Mânevi Öğretileri adlı kitabınızı yazma serüveniniz nasıl başladı? Böyle bir çalışma yapmaya nasıl karar verdiniz?

Kitabın tohumu diye niteleyebileceğim ilhamı bana öğrenciyken geldi: Peygamberimizin hadislerini ve özellikle O’nun mânevî öğretilerini daha çok bilmek istiyordum. Hadislerle alâkalı okudukça Müslüman dünyasındaki mânevî krizin önemli ve kıymetli cevaplarının onlarda olduğuna emin oldum.


LİNGS HADİS ÇALIŞMAM İÇİN TEŞVİK ETTİ


Kitabınız hadislerin İmam Gazali başta olmak üzere, Cüneydi Bağdadi, İbni Arabi, İmam Şafi gibi İslam alimleri tarafından şerhlerini kapsayan detaylı bir çalışma. Hangi kaynakları kullandınız? Araştırmalarınız ne kadar sürdü?

Sadece kendi merak ve ilgimi tatmin için uzun yıllardır, Peygamberin hadislerini ve İslâm hakîmlerinin / bilgelerinin (hadislere dair) tefsirlerini yazarak topladım. Kaynaklar muhtelifti fakat ana ve en büyük kaynak galiba İmam Gazâlî’nin İhyau Ulûmu’d-Dîn adlı eseriydi. Bu yolculukta Dr. Martin Lings (Şeyh Ebû Bekir Sirâceddin)’e sonsuz müteşekkirim. Eserleri vasıtasıyla kendisiyle ilk defa Haziran 2002’de tanıştım. Onun üzerimdeki hayırlı tesiri bu tanışmadan beri bir lutuftur. Mayıs 2005’te bu âlemden göçene dek onu muntazaman ziyaret edebilmek konusunda da Allah’ın başka bir lutfuna nail oldum. O dâimâ beni Hadis konusunda çalışmaya teşvik etti. Bu konuda Peygamberin mânâsını çok yakından bilmesinden kaynaklanan mukayesesiz derin bir ilmi vardı. 


İSLAMIN ÖZÜ GÜZEL AHLAK 


Kitabınızın ana fikrini soracak olursak ne dersiniz? Peygamberimizin manevi öğretilerinin temelinde yatan fikir ne?

Aslında kitabın ana fikri İslâm dininin sadece ve özellikle legal ve hukukî kurallara dayanmaktan ibaret bir din olmadığı düşüncesidir. İslâm daha ziyâde Peygamberden intikal ettiği şekilde yaşamak, bir düşünce yolu, bütün bunların ötesinde hal etmektir. O şöyle söylemedi mi? “Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim.” ve “Aranızda asil karakterli olanı tercih ederim.” Kitabımda bu iki hadis de çalışılmıştır.


İslamofobinin sebebi iletişimsizlik


İslam Tasavvufu ve Evliyalar konusunda uzmanlaştınız. Evliyaların İslam’daki yeri konusunda neler söylersiniz?

Hakikatte, İslâmın ilk evliyaları Hz. Peygamberin ashabıdır. Allah’a şükür, her nesilde Hak Dostları vardır ve onlar ilim ve hikmeti kapsarlar. Sadece söyledikleriyle değil halleriyle / varlıklarıyla tesir ederler. Peygamberin güzelliğini ve hakikatini bilmek isteyenlere onlar birer kapıdır. Bu çok iyi bilinen şu hadisin de mânâsıdır: “Âlimler peygamberlerin vârisleridir.” 


Bugün yeni bir İslamofobi dalgasının yükseldiği yönünde görüşler var. Almanya ve İsveç’te camiler yakılıyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu çok endişe verici bir durumdur ve Müslüman ve gayrimüslimler arasında hakiki bir iletişimin ihtiyacını gösterir. İtiraf etmeliyim ki; biz, Müslümanlar, farklı iman ve inançlar arasında bu iletişimi teminde eksik kalıyoruz. İnanıyorum ki, Batıda pek çok insan, hele de Hıristiyanlar bizim dinimizin güzelliğini keşfetseler çok mutlu olurlar. Zaten Avrupa’daki her Müslümanın çok büyük bir sorumluluğu vardır. Herşeyden önce kadın veya erkek İslâmı ve onun hazinelerini yıllarca öğrenmelidir. Sonra bu hazineleri, sayıları çok olan Hak ve hakikati arayanlarla paylaşmalıdır.  Kitabımda bunu yapmaya çalıştım, elbette herkes bunun için kendi yolunu bulabilir. 


Gayri müslimler de hadisleri merak etti


Kitabınız Fransa’da nasıl karşılandı? Peygamberimize karşı bir ilgi var mı? 

Kitabın Fransızcası Fransa ve Belçika’da Müslümanlar arasında gayet ilgi çekti. Bu da Hz. Peygamberin öğretilerini daha iyi öğrenmeye olan ihtiyacı gösterir. Gayri Müslimler de kitaba ilgi duydular, hele de Hıristiyanlar. Fakat İngilizcesi çok daha büyük bir ilgiyle karşılandı. 


Peygamberimizin manevi öğretilerini günümüzde hayatımıza uygulayabilseydik dünya nasıl bir yer olurdu?


Aslında, fark iki yönde olurdu. Kişisel seviyede her birimiz çok daha kolayca, Hz. Peygamberin temel öğretisi olan kendimizi bilmeyi ve huzurlu olmak tecrübesini keşfederdik. Sosyal seviyede ise uyumluluğu / âhengi, adalet ve merhameti yaymaya katılırdık. Sevgili Peygamberimiz “Allah’a imandan sonra en güzel amel insanların hayrını isteyerek onları sevmektir.” buyurur.   

Hadislerin güvenilirliği konusunda bazı tartışmalar var İslam dünyasında. Siz bu tartışmaların neresinde duruyorsunuz?

Bana göre, bu tartışma tuhaf bir hal aldı. Büyük âlimler biz Müslümanlara Peygamberin sözlerinin daha isabetli bilinmesi için hadislerin sahîhliği hususunda kıymetli bir ölçü bıraktılar. Bugünlerde bazıları sahîh hadis konusunu insanları hadislerden uzaklaştırmak üzere kullanıyorlar. Ancak benim, kitabımda iktibas ettiğim bütün hadisler sahîhtir ve geçerlidir. Okuyucular kitapta bahsedilen hadislerle ilgili huzurlu olsunlar.

#martin lings
#Tayep Chouiref
#türkkad
9 yıl önce