|

Matematikte bizi geçtiniz

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Hironao Matsutani, "Eskiden matematikte Japonlar birinci olurdu, şimdi Türkler oluyor" dedi. Matsutani, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda istikrarın devam edeceği görüşünde

Beyza Akyüz
00:00 - 10/04/2007 Salı
Güncelleme: 00:52 - 10/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Matematikte bizi geçtiniz
Matematikte bizi geçtiniz

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Hironao Matsutani, hayatının büyük bölümünü Türkiye'de geçirdi. 63 yaşındaki Matsutani, bu yıl emekli oluyor, ancak Türkiye'den gitmek istemiyor. Japonya'yı dergilerden takip ettiğini, daha çok Türkiye'yi bildiğini anlatan Matsutani, "Eskiden matematikte Japonlar birinci olurdu, şimdi Türkler oluyor" dedi. Türk siyaseti hakkında yorum yapmaktan kaçınan Başkonsonsolos, Cumhurbaşkanlığı'yla ilgili olarak da "İstikrar için Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa iyi olur" yorumunu yaptı.

Matsutani ile eşi Chieko, Yeni Şafak muhabirlerini, Emirgan'daki konutlarında hafta sonu ağırladılar. Matsutani, Japonya'da hukuk eğitimini tamamladıktan sonra 1969 yılında ilk kez Türkiye'ye gelerek Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görev almış. Dr. Matsutani, sonraki yıllarda Ankara Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş. Türkçe'yi çok iyi konuşan Matsutani, Şubat 2006'da Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu olmuş.

TURGUT ÖZAL'DAN BUGÜNE

Türkiye'nin zor günleri geride bıraktığını ve her alanda çok büyük gelişmeler yaşandığını anlatan Matsutani, "Turgut Özal Japonya'ya çok sık gelirdi. 'Japonya'yı model almalıyız' derdi. Bugün Türkiye'nin geldiği nokta çok sevindirici. Eskiden biz matematikte birinci olurduk. Şimdiyse Türkler birinci oluyor" dedi. Türk gençlerinin hâlâ yabancılara ve yaşlılara çok saygılı olduğunu anlatan Matsutani, "Japonya'da böyle gençler kalmadı" diyor. Japonya'da yaşayan 4 erkek, 2 de kız çocuğu olan Matsutani, çocuklarının fotoğrafını gösterip tek tek hepsini bize tanıtıyor ve ekliyor: "Sizin genç nüfusunuz piramidin tabanı ise Japon genç nüfusu tavanı. Durumumuz o kadar zıt. Japonya'da nüfus artışını sağlamak için özel bir bakanlık bile kuruldu."

PATLICAN YEMEKLERİ, SÜT TATLILARI

Başkonsolosun, evinde bir Japon aşçısı var. Adı Nobuyuki Takizawa. Muhabirimize, suşi yapmasını öğretiyor. Türk yemeklerine bayıldığını anlatan Matsutani, "Patlıcan salatası, imam bayıldı, karnıyarık gibi patlıcan yemeklerinizi çok seviyoruz. Bir de tatlılardan kazan dibi, aşure, sütlaç, muhallebiyi seviyoruz" diyor.


Piyano çalıyor, alışverişi Salı Pazarı'ndan yapıyor

Matsutani'nin eşi Bayan Chieko Matsutani, 10 yaşından beri piyano çalıyor. Evde zamanını piyano çalarak geçiren Bayan Chieko, Keio Gijuku Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun. Salı Pazarı'ndan alış veriş yapıyor, İstiklal Caddesi'nde gezmeye bayılıyor. Dil probleminden dolayı pek fazla arkadaşı olmasa da konsolos eşleriyle sık sık buluşuyor. 2010 yılında Türkiye'de Japon kültürünü tanıtmak için büyük bir festival hazırlığı içinde olan Başkonsolos Matsutani, seneye 63 yaşına giriyor. Japon yönetmeliğine göre, emeklilik yaşı 64'te dolacak olan Matsutani'ye, "Festivalde emekli olmuş olacaksınız" dediğimizde, esprili bir yanıt veriyor: "Japonya'da da Türkiye gibi herşey torpille yürüyor. İstanbul'da kalmak için girişimlerimiz sürüyor. Çünkü bütün konsoloslar İstanbul'a gelmek istiyor."


38 yıldır Türkiye'de, Pamuk ve Sait Faik aşığı

"Eskiden zamanım daha boldu, Türkiye'yi geziyor, bol bol Türkçe kitap okuyordum. Başkonsolos olduktan sonra eskisi gibi gezemiyorum. Sürekli misafirlerimiz oluyor, onlarla ilgileniyorum" diyen Matsutani, Orhan Pamuk'u çok seviyor. Sait Faik'in tüm eserlerini okumuş. Matsutani'nin, Çağdaş Türkiye'nin Siyasi ve Dış Politikası (1987, Japonca), Çağdaş Türkiye'nin Ekonomi ve Sanayisi (Japonca), İstanbul'u Sevmiş Kişiler (1998, Japonca), Japonca Türkçe sözlük ve gramer kitapları (10 adet), Japon-Türk İlişkileri Tarihi (Japonca) gibi eserleri de bulunuyor.




17 yıl önce