|

Ne zaman ortaya çıktığını kiMSe bilmez!

MS yani Multipl Skleroz, mevcut tedavilerle durdurulabiliyor, hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarla kontrol altına alınabiliyor. Uzmanlar tedaviye erken başlamanın ve sürekliliğinin önemine dikkat çekerken, geliştirilen enjeksiyonlar derinlik ve zaman gibi konfor ayarlarıyla hastanın kendi kendine uygulamasına imkan veriyor...

Mezin Tanrıseven
00:00 - 25/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 22:10 - 24/05/2011 Salı
Yeni Şafak
Ne zaman ortaya çıktığını kiMSe bilmez!
Ne zaman ortaya çıktığını kiMSe bilmez!

ANTAKYA'da 5'incisi düzenlenen Nöroimmünoloji Okulu çerçevesinde düzenlenen 'MS Tedavisinde Son Gelişmeler' sempozyumunda, Multipl Skleroz (MS) hastalığı gündeme taşındı. MS hastalarının tedavilerini doğru şekilde sürdürmeleri konusunda büyük sorumluluk taşıdıklarını vurgulayan MS uzmanları, yeni geliştirilen tedavilere karşı temkinli olduklarını halen kullanılan interferon beta-1a tedavisinin uzun yıllardır fayda sağladığını, riskli yan etkilerinin görülmediğini söylediler. Sempozyuma katılan Roma Üniversitesi S. Camillo Forlanini Hastanesi MS Merkezi Direktörü Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Claudio Gasperini, sunduğu 2 klinik araştırmada; erken teşhis ve tedavi ile uzun dönem tedavilerle hastalığın kontrol altında tutulduğunun, özürlülüğün önüne geçildiğinin ortaya konduğunu söyledi. Prof. Dr. Gasperini, yeni geliştirilen oral tedavilerin MS için heyecan verici bir süreç olduğunu, fakat uzun süreli kullanımında güvenilirliği konusunda neler olabileceğini bilmediklerini vurgulayarak, “İlk etapta bu ilaçları, mevcut tedavilerden sonuç alamayan, atakları sık seyreden hastalarda deneyip göreceğiz. Güvenilirlik ve etkinlik arasındaki dengeyi çok iyi bilmemiz gerekiyor çünkü doğru hastaya doğru ilacı vermemiz şart” diyor.

Oturumun diğer konuşmacısı Dr. Andrea Paolillo, kronik bir hastalık olan MS'de, hastanın doktoruyla iletişiminin ve tedaviye uyumunun çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Hastaların uzun süre atak geçirmedikleri takdirde tedaviyi kendi kendilerine bırakabildiklerini hatırlatan Dr. Paolillo, tedaviyi kolaylaştıran yeni elektronik enjeksiyonlarla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Tedavinin etkinliği için sürekliliği çok önemli. Hastanın tedaviyi bırakmaması için, özellikle ilacın uygulanma tekniğinin geliştirilmesi gerekiyor. 5 yıldır üzerinde çalışılan, yeni geliştirilen elektronik enjeksiyon cihazı, özellikle iğne korkusu olan hastalar için çok önemli. Gizlenen iğneyi hasta görmüyor, iğnenin giriş hızını ve derinliğini ayarlayabiliyor ve ilacın gideceği bölgeyi belirliyor. Bu cihazlar sayesinde hastanın tedaviyi uygulayıp uygulamadığını takip ediliyor.”


Hastaların yarısı habersiz

Ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen, mevcut tedavilerle kontrol altında alınabilen MS hastalığı, genellikle 20-40 yaşları arasında, aktif, sosyal, genç kişileri, daha çok kadınları etkiliyor. Hastaların yarısından fazlası hastalığından habersiz yaşıyor. Dünyada 2 milyon Türkiye'de 40 binin üzerinde MS hastası olduğu tahmin ediliyor. Belirtileri başka hastalıklarla karıştırıldığı için, tedavisinde geç kalınabiliyor. Uzmanlar, erken ve doğru uygulanan tedavinin hastalığı kontrol altında alıyor.



13 yıl önce