|

Neden uyanamıyoruz?

Washington Uyku Bozuklukları Merkezi'nden Dr. Nathaniel Watson, çevresel faktörler, beslenme, günlük aktivite ve kilo gibi konuların uyku üzerinde etkili olduğunu söyledi.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 6/01/2013 Pazar
Güncelleme: 10:41 - 6/01/2013 Pazar
Yeni Şafak
Neden uyanamıyoruz?
Neden uyanamıyoruz?

Watson, ''Hayatında sigara ya da alkol kullanmamış bireyler uykusunu altı saatte alabiliyor. Aksini yapan bireylere normal uyku saati olan 8 saat bile yetmiyor. Sigara ve alkol nedeniyle metabolizma kendisini sürekli yorgun hissediyor. Yorgun hisseden kişi de yataktan kalkmak bile istemiyor. Ayrıca uyku alamamanın bir sebebi de kalp sorunları olabilir. Yataktan kalkınca sürekli yorgun olan kişilerin bir kalp uzmanıyla görüşmeleri uygun olur. Sağlıklı uyku uyuyamadığını, yorgunluğunun hiç geçmediğini belirten kişiler bir süre akşam yediklerine dikkat etmeli. Akşam yemeklerinde yağlı, tuzlu yemeklerle şekerli gıdalar uyku düzenini bozabiliyor'' dedi.

YÜZDE 21''İMİZ UYANAMIYOR

Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin yaptığı araştırma sonuçları, insanların önemli bir kesiminin uykuyla ilgili sağlık sorunları yaşadığını ortaya koymuştu. Bizim ülkemizde de 5 bin 21 kişinin yüzde 21'i uyanamama sorunu yaşıyor. Yüzde 13.6 oranında kişide de huzursuz bacak sendromu hastalığı var. Ayrıca uyku problemi yaşayan vatandaşlarımız, ne tür bir sorun yaşadığının da farkında değil.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku bozukluklarının kalp hastalığına, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.


11 yıl önce