|

Neylerini Mevlana anısına üflediler

İstanbul'a konser vermek için 10 farklı ülkeden gelen 30 neyzenin ortak dili üfledikleri neyden dökülen aşk nağmeleriydi. “Uluslararası Neyzenler Buluşması” adlı organizasyon adı altında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda buluşan neyzenler Mevlana anısına verdikleri konserle herkesi büyüledi

Şamil Kucur
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:41 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Neylerini Mevlana anısına üflediler
Neylerini Mevlana anısına üflediler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2007 Mevlâna Yılı Etkinlikleri” kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dünyanın dört bir yanından gelen neyzenler buluştu. “Uluslararası Neyzenler Buluşması”na Türkiye, Yunanistan, İran, Fransa, İran, Ürdün, Mısır, Fas, Lübnan, Tunus, Filistin'den 30 neyzen katıldı. Hava muhalefetine rağmen, müzikseverler konser salonunu hınca hınç doldurdu. Salonda yer bulamayanlar için fuayede de barkovizyonlar hazırlandı.


KONSERDE AŞK DİLLENDİ

Hazreti Mevlana'nın Mesnevi adlı eserinin, Ney için yazdığı ilk 18 beytinin okunması ile başlayan konserin ilk bölümünde, Neyzen Süleyman Erguner yönetiminde neyzen topluluğu Sultan III. Selim, H. Sadettin Arel, Tanburi Cemil bey ve Süleyman Erguner'e ait besteleri icra ettiler. Konserin ikinci bölümünde solist Murat Necipoğlu ile 30 neyzen sözleri Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye, bestesi Itri Efendi'ye ait olan Na't-ı Mevlana'yı seslendirdi. Necipoğlu, sözleri Niyazi Mısri, Midhat Sertoğlu'na besteleri Ali Şirügani, Sadettin Kaynak ve Süleyman Erguner'e ait devran, şuğul, kaside, ilahileri okurken, konser salonda bulunan ve fuayedede barkovizyonlardan izleyen sanatseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.


DOĞU'DAN BATI'YA BİRLEŞTİLER

On farklı ülkeden 30 neyzenin konser için CRR'de biraraya geldiği gecede, üç genç neyzen büyük ilgi gördü. Yunanistan'dan Harris Lambrakis, Fransa'dan Adrien Espinouze ve Fas'tan Rachid Zeroual, 2007 Mevlana Yılında İstanbul'da olmaktan ve farklı kültür ve coğrafyalardan Ney'e aşık sanatkarlar ile birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını söylediler.




17 yıl önce