|

Nobel genetiğin

Bu seneki Nobel Tıp Ödülü, genetik ve bağışıklık sistemi çalışmalarıyla dikkat çeken üç isme gitti: Amerikalı Bruce Beutler, Lüksemburglu Jules Hoffmann ile Kanadalı Ralph Steinman.

00:00 - 4/10/2011 Salı
Güncelleme: 23:22 - 3/10/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Nobel genetiğin
Nobel genetiğin
ÜÇ PROFESÖR PAYLAŞTI

Nobel Ödülü'nün kurucusu Alfred Nobel adına İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen 2011 yılı Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri Karolinska Enstitüsü'nde düzenlenen törenle açıklandı. Ödülün, üç bilim adamına bağışıklık sistemi ve dendritik hücreler üzerinde yaptıkları çalışmalardan dolayı verildiği bildirildi. 51 yaşındaki Prof. Dr. Bruce Beutler, 2000 yılından beri Chicago Üniversitesi'nde genetik ve bağışıklık sistemi üzerine çalışmalar yapıyor.

ÖDÜLÜN YARISI STEINMAN'A

Ödülü Prof. Beutler ile paylaşan 60 yaşındaki Jules Hoffmann da Strazburg'da araştırma laboratuvarında 1974 ile 2009 yıllarında arasında araştırmalarını sürdürüyor. Nobel Ödülünü'nün yarısı Beutler ile Hoffman arasında paylaştırılırken, geri kalan yarısı da Kanadalı bilim adamı Prof. Ralph M Steinman'a (58) verildi. Steinman da New York'daki Rockefeller Üniversitesi'nde 1988 yılından bu yana bağışıklık sistemi üzerine araştırmalarını devam ettiriyor.


BARIŞ ÖDÜLÜ CUMA GÜNÜ

Bugün Fizik, yarın Kimya, Perşembe günü Edebiyat, Cuma günü Barış, 10 Ekim Pazartesi günü de Ekonomi Ödülünün sahipleri açıklanacak. 10 Aralık'ta Stockholm'de düzenlenecek törenle Tıp, Fizik, Kimya, Edebiyat ve Ekonomi ödülleri, İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından verilecek. Nobel Barış Ödülü ise aynı gün Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törenle sahibine veriliyor. Nobel ödülleri 1901 yılından bu yana her yıl veriliyor.


ÖDÜLÜ GÖREMEDEN ÖLDÜ

Kanada doğumlu Ralph Steinman, ödülü aldığını öğrenemedi. Çalıştığı Rockfeller Üniversitesi, Steinman'ın Cuma günü pankreas kanserinden öldüğünü bildirdi.



13 yıl önce