|

Orhan Gazi'nin çıplak ve hazin türbesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin oğlu ve ikinci padişah Orhan Gazi'nin Bursa'daki türbesinde içler acısı bir manzara sergileniyor. Ayakkabı ile girilen türbede namaz kılmak ve oturup Kuran okumak imkansız. Gerekçe ise "hijyen" koşulları.

Derin Tarih
00:00 - 4/12/2012 Salı
Güncelleme: 09:21 - 4/12/2012 Salı
Yeni Şafak
Orhan Gazi'nin çıplak ve hazin türbesi
Orhan Gazi'nin çıplak ve hazin türbesi

Derin Tarih Dergisi Aralık sayısında hazin bir uygulamayı gözler önüne serdi. Osmanlı Padişahı Orhan Gazi'nin Bursa'daki türbesine neden ayakkabıyla girildiğini sorgulayan dergi; İstanbul'daki padişah türbelerini örnek göstererek, Osmanlı Devleti'nin kurucularına layık hürmetin eksikliğine gözler önüne serdi.

İşte Derin Tarih Dergisi'ndeki o yazı:

Bursa, Osmanlı Devleti'nin ilk payitahtı olması bakımından apayrı bir yere sahiptir insanımızın gözünde. O, devletin ilk günlerine tanıklık etmiş, onun atılımlarını, bir yelpaze gibi genişlemesini ve İstanbul önlerine düşüşünü görmüştür. İlk 6 Osmanlı padişahı onun toprağında ebedî uykularını uyur. Ancak İstanbul'daki torunlarının türbelerine ayakkabılar çıkarılarak girildiği halde Bursa türbeleri neredeyse Yunanlıların çizmeleriyle çiğnendiğinden beri çıplaktır. Oturup 'Biraz Kur'an okuyayım, iki rekat namaz kılayım' deseniz fiziken mümkün değildir. Emanet edildiği Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir tarihseverin sorusuna 'hijyen' gerekçesiyle ayakkabı çıkarılarak girilmediği cevabını vermiş.

İki hatırlatma yapmak istiyoruz kendilerine:

1) Aynı hijyen gerekçesi bütün cami ve türbeler için de geçerlidir,

2) İstanbul'daki türbelerde pekala ayakkabı çıkarılabilmektedir.

Dileğimiz, bu vahim hatadan bir an önce dönülmesi ve insanların Osmanlı Devleti'nin kurucularına gösterdiği hürmete layık bir türbe düzenlemesinin bir an önce yapılmasıdır.

11 yıl önce