|

Orta dünyadan ortalama bir masal

J.R.R. Tolkien'in yarım kalmış öykülerini derleyerek fantastik edebiyatseverleri heyecanlandıran oğul Cristopher Tolkien 'Huri'nin Çocukları' kitabında orta dünyadan ses vermeye devam ediyor. Yüzüklerin Efendisi okuru için merakla beklenen bir kitap olsa da bekleneni verdiğini söylemek zor.

Arzu Şah
00:00 - 27/10/2007 samedi
Güncelleme: 00:35 - 28/10/2007 dimanche
Yeni Şafak
Orta dünyadan ortalama bir masal
Orta dünyadan ortalama bir masal

J.R.R. Tolkien, "Yüzüklerin Efendisi" kitabı ve kitaptan uyarlanan sinema filmleri ile fantastik edebiyatı geniş kitlelere duyurmayı başarmış bir yazar. Tolkien'in oğlu Cristopher Tolkien, 'Hurin'in Çocukları'nda babasının yarım kalmış öykülerini derleyerek okuyucuya sunuyor. İthaki Yayınları arasından çıkan kitabın başında ve sonunda öykülerin derleniş hikayesini genişçe anlatan Cristopher Tolkien, bunu yaparken yaşadığı zorlukları da belirtiyor. Tüm kavramları ve isimleri ile yeniden yaratılan orta dünyayı daha iyi anlatmak için kitabın sonuna yer ve kişi isimleri için bir sözlük konulmuş. Ayrıca Alan Lee'nin illustrasyonları da kullanılmış. Baba Tolkien Hurin'in Çocukları'nda zengin hayal gücüyle oluşturduğu orta dünyadan sesleniyor okurlarına. Kral Hurin insanların, elflerin, orkların ve cücelerin yaşadığı orta dünyada gururu ile öne çıkan bir insan ve kaybettiği savaş sonrasında kötü tanrı Morgotha tarafından lanetleniyor. Hurin'in laneti sadece kendisini bağlamakla kalmayıp tüm ailesinin trajik sonunu hazırlıyor. Hurin'in oğlu Turin daha küçük bir çocukken yaşadığı yeri terkedip uzak diyarlara gitmeye mecbur kalıyor ve sonrasında babasından kendine kalan o büyük gururu yüzünden başına gelmedik şey kalmıyor. Kitapta insanların ve mükemmel millet olan elflerin kendi iç dünyalarındaki sorgulamalarına geniş yer verilmiş. Masallarda klasik manada öğrendiğimiz mükemmel başkahraman yerine karşımızda gururu yüzünden yanlış kararlar verebilen ve etrafındakilere bu kararlar yüzünden acı çektiren bir oğul duruyor. Turin'in ve kızkardeşi Nienor'un yaşadığı büyük trajediyi kitabın sonunda öğrenen okur ise gerçekten sarsılıyor.


VE OĞUL BABANIN GÖLGESİNDE KALIR...

Kitapta sade ve akıcı bir anlatım hakim. Ancak Oğul Tolkien'in derleyiş biçiminden olsa gerek 'Yüzüklerin Efendisi'ni okuyan biri için biraz yavan kalıyor. Bunda olayların çok çabuk ilerlemesi ve tasvirlerin yeterince iyi yapılmamasının etkisi büyük. Bunun bir derleme olduğunu ve gerçekten hazırlayan için ne tür zorlukları olacağını az çok tahmin etsekte “J.R.R. Tolkien yazsaydı kitap nasıl olurdu?” sorusunu sormadan edemiyoruz. Cristopher Tolkien'in babasının kitabını derleyen bir oğul olarak büyük bir kralın yanlışlarla dolu oğlunu anlatması ise kaderin garip bir cilvesi olarak yorumlanabilir. Çünkü babalarının gölgesinde kalan iki oğulun da pek başarılı olmadığını görüyoruz.

il y a 17 ans