|

Reality şovdan Araf'a doğru

Toplumsal konuları sanatsal dokunuşlarla beyaz perdeye taşıyan yönetmen Yeşim Ustaoğlu beklenen çalışması Araf'la haftanın en incelikli filmine imza atıyor.

Naz Emel Koç
00:00 - 23/09/2012 Pazar
Güncelleme: 21:17 - 22/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Reality şovdan Araf'a doğru
Reality şovdan Araf'a doğru

Araf, yol nedir bilmeden yolculuklara tanıklık eden, otoban kenarı işletmeleri elemanlarının dünyasında geziniyor... Realty şovların arka planına uzanıyor, televizyonda film gibi seyrettiğimiz dünyaların, çıplak gerçekliğini betimlemeye çalışıyor. Filmin konusu şöyle: Bir yol kenarı lokantasında görevli yarı çocuk diyebileceğimiz yaştaki Zehra, iş arkadaşı Olgun'un dünyasındaki en önemli varlıktır. Olgun televizyon karşısına geçip ekrandaki şaşaalı dünyayı düşlerken, Zehra kamyon sırtında bilinmez diyarlarda gezinen beyaz atlı bir prensle uzaklara kaçacağı günü bekler. Zehra'nın safça teslimiyeti, iki genci rüyalarından uyandıracak bir tecrübenin başlangıcı olur.

Ustaoğlu Araf'la ekran karşısında, içinde bulunduğu gerçekliğe yabancılaşan gençlerin dünyasının derinliklerinde geziniyor. Küçük bir Anadolu şehrinde yaşayabilecek milyonlarca gençten ikisi Zehra ve Olgun. Uzak mekânları düşlerken, aslında yaşadıkları dünyayı kökten değiştirmek var akıllarında. Yaşadıkları puslu kentten çıktıkları vakit, renkli bir dünyanın kendisini beklediği yanılgısına düşmüş ikisi de... Televizyonda seyrettikleri dünyayı yaşayabileceklerine inanıyorlar. Filmin finali, televizyon dünyasının taklit edilebilirliğini doğruluyor belki, ama iki gencin hayalini kurduklarından daha farklı bir benzerlik bu.

DİYALOGTA TASARRUF

Yönetmen inandırıcı bir atmosfer yakalama noktasında yer yer başarılı. Özellikle mekânlar ile Zehra ve Olgun karakterleri son derece sahici. İki gencin evde ve ev dışındaki hallerinin birbiriyle oluşturduğu tezat oldukça iyi yakalanmış bir ayrıntı. İnsanların düğünde eğlenme biçimleri, yönetmenin dokunmak istediği dünyanın detaylarını başarıyla yansıtıyor. Ancak yan karakterin olaylara göre biçim alışı ve diyaloglar filmi sahicilik noktasında zaman zaman zedeleniyor. Diyalogdan kaçınma gayreti Mahur karakterinin yüzeysel ve gerçek hayatta karşılıksız kalmasına neden olmuş. Yine aynı nedenden Olgun'un aile için problemleri de seyirciye tam olarak yansımıyor. Olgun'un annesinin evden ayrıldığı sahnede anlatımdaki yetersizlik doruk noktasına erişiyor. Olgun'un şiddet şovuna kadar ağır tempoda geçen olay örgüsünün aniden hızlanması filmin temposunda bir dengesizliği hissettiriyor. Atlanan kısımların diyaloglarla özetlenmesi filmin gereksiz sözden kaçınan diliyle çelişiyor. Zehra'nın doktorla görüşme sahnesi ve ailesinin tutumu tam olarak cevaplanmamış, pek de inandırıcı olmayan argümanlara ev sahipliği yapıyor.

Araf, sıraladığımız bazı aksaklıklara rağmen "kim çıkıyor bu reality şovlara sorusuna" sinemasal bir cevap veriyor. Kendi türü için iddialı denilebilecek seksen kopya sayısıyla, hak ettiği ilgiyi bulup bulamayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Filmin olumsuz örnek teşkil eden bazı sahneleriyle sadece yetişkin seyircilere hitap ettiğini not düşmüş olalım.

Araf

Yönetmen / Senaryo: Yeşim Ustaoğlu

Tür: Dram

Yapım: Türkiye, Almanya, Fransa

Oyuncular: Neslihan Atagül, Barış Hacıhan, Özcan Deniz, Nihal Yalçın


12 yıl önce