|

Sağlık ve lezzet bal kabağında saklı

Midemizi sağlıksız besinlerin oluşturduğu tahribattan korumanın en kolay yolu bolca A vitamini tüketmek. Beyaz, sarı ve turuncu yiyeceklerin çoğu A vitamini içeriyor. Biz de bugün hem yüksek miktarda A vitamini hem de lif içeriğiyle bal kabağından bahsederek ana yemeklere alternatif olacak tarif verelim istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2017 Pazar
Güncelleme: 06:08 - 24/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Sağlık ve lezzet bal kabağında saklı
​Sağlık ve lezzet bal kabağında saklı

Günümüzde sıklıkla yeme içme düzeninin bozukluğuna, sağlıksız besinler tüketmeye ya da zorlayıcı diyetlere bağlı sindirim sorunları yaşıyoruz. Midemiz ağrıyor, reflüler, bağırsak hastalıkları birbirini takip ediyor. Bunlarla mücadele edebilmek için de özellikle probiyotiklere hayatımıza daha çok yer vermeye başladık. Geçen haftalarda lahana turşusunun ne derecede önemli bir probiyotik kaynağı olduğundan bahsetmiştik. Peki probiyotik tek başına yeterli mi? Bilim insanlarının tespitlerine göre hem midemizi, bağırsaklarımızı, akciğerlerimizi, böbreklerimizin içini kaplayan mukozayı korumak hem de cildimizi sağlıklı tutabilmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri A vitamini.

BOL RENK SAĞLIKLI BİR ÖMÜR

A vitamini iyi bir antioksidan olarak hem deri ve mukozadaki hasarların tedavisine yardımcı oluyor hem de yaşlanma belirtilerini geciktirip kansere karşı koruyor. Üstelik onu bulmanın da çok kolay bir yolu var: Pigmentler. Beyaz, sarı ve turuncu yiyeceklerin çoğu A vitamini içeriyor. Kereviz, karnabahar, lahana, patates, havuç gibi sebzelerin taze sularını içmek, mide başta olmak üzere sindirim organlarını rahatlatıyor. Soframızda, Uzak Doğu mutfak felsefesine göre bolca rengi mutfaklarda bulundurmak, sağlıklı bir ömür sürmeyi kolaylaştırır. Buradan hareketle bizler de yeşil salatalarımıza kerevizi, lahanayı, havucu ekleyerek çok daha zengin öğünler oluşturabiliriz.

ANA YEMEĞE ALTERNATİF

A vitaminince zengin, ayrıca omega 3 içeren somon balığını salataya ekleyip güzel ve hafif bir akşam yemeğine dönüştürmeyi düşündüm. Bugün, somonlu salatamıza ek olarak güzel turuncusuyla bal kabağını her zaman olduğundan farklı olarak bir et yemeğiyle sofraya alalım istedim. Bal kabağı hem yüksek miktarda A vitamini, hem de lif içeriğiyle oldukça iyi bir ana yemek alternatifi.



Somonlu salata
MALZEMELER

■1 somon balığı fletosu

■1 havuç

■1 küçük göbekli marul

■Yarım demet roka

■1 limon

■1 çay bardağı zeytinyağı

■1 etli kırmızı biber

■1 mor soğan

■Karabiber

■Tuz


Bal kabağı dolması
Malzemeler:

■1 küçük bal kabağı

■1 su bardağı pirinç

■100 gram kestane

■1 kuru soğan

■300 gram dana kuşbaşı

■2 diş sarımsak

■Dereotu

■1 tatlı kaşığı tuz

■Karabiber ve kişniş

#Yemek tarifi
#Bal Kabağı
6 yıl önce