|

Saldırı sonrası okuma

ABD'ye yapılan saldırının her alanda değişik neticeleri oldu, olacak. Olup biteni ve bundan sonra olacakları anlamak isteyen okurlar özellikle terörizm ve Ortadoğu konulu kitaplara yöneldi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 19:41 - 12/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Amerika'ya yapılan saldırılar bazı sektörlerin işlerini açtı. ABD'de silah, bayrak ve Amerikan miliyetçiliğini vurgulayan tişört satışlarında tam anlamıyla bir patlama yaşanırken hem ABD'de, hem de tüm dünyada terörizm, İslami cihad, Usame bin Laden, Afganistan, Ortadoğu.. vs. konulu kitapların satışında gözle görülür bir artış oldu. Saldırılarda yakınlarını kaybedenlerin ve sağ kurtulan tanıkların anılarına yer veren kitapların ise önümüzdeki aylarda Amerika'da ve dünyada çok konuşulup çok satılacağı ise şimdiden kesin görünüyor. Peter Bergen gibi Usame bin Laden üzerine çalışmalar yapan gazeteci-yazarlar da, çalışmalarına hız verdi. Peki ABD'de bunlar olurken ülkemizde ilgi hangi kitaplara yöneldi? Yayınevlerine saldırının satışlarını nasıl etkilediğini ve en fazla talep gören kitaplarını sorduk.



Ortadoğu çok satıyor


İslam'ın Ortadoğu'daki seyri üzerine kapsamlı yayınlar yapan yayınevlerinden Pınar Yayınları yetkilileri, kitaplarının özellikle Ankara'daki satışında bir canlılık görüldüğünü belirterek Naom Chomsky'nin 'Demokrasi: İdeallerin Çöküşü', 'Demokrasi, Gerçek ve Hayal' ile 'ABD Terörü' adlı üç kitabı ile Paul Sindley'in 'ABD'de İsrail Lobisi' ve Alan Taylor'un 'İsrail'in Doğuşu' adlı eserlerinin aranan kitapların başında geldiğini açıklıyorlar. Din felsefesi üzerine yayınlar yapan Alfa Yayınları yetkilileri ise, İslamiyetle ilgili kitaplarında henüz herhangi bir satış artışı gözlemediklerini kaydediyorlar.



İletişim Yayınları yetkililerinden Nihat Tuna ise kitap satışlarında ABD'ki olaylara parelel olarak bir artış olmadığını, kitap satışlarının rutin satış çizgisinde devam ettiğini ifade ediyor. İslami hareketler üzerine yayınlar yapan Ekin Yayınları'ndan Oktay Altın, Filistin sorununu ele alan eserlerin okuyucudan yoğun ilgi gördüğünü ve Seyyad Ebu Amr'ın 'Batı Şeria ve Gazze'de İslami Direniş / İslami Cihad ve Hamas' adlı kitabın bugünlerde en çok satılan kitap olduğunu ifade ediyor.



İslam dünyasıyla ilgili kitaplarının satış oranında artış gözlemlediklerini kaydeden Doğan Kitap yetkilileri ise, en çok rağbet gören kitapların başını Gills Kepel'in İran İslam devrimini anlatan 'Cihad' adlı kitabının çektiğini belirtiyorlar. Robin Wright'ın 'Son Büyük Devrim', Robert S. Robins'in 'Politik Paranoya' adlı kitapları Kepel'i takip ettiğini söyleyen yetkililer çok satanların arasında Nostradamus'un da bulunduğunu ekliyorlar. Tarih, modernizm, Doğu-Batı medeniyetleri kıyaslamaları ve çağdaş İslam düşüncesi gibi konuları teorik bir düzlemde ele alan eserlere ağırlık veren Yöneliş Yayınları'ndan Fahrettin Altun ise, son zamanlarda kitaplarının iyi sattığını ve ilerleyen günlerde kitaplarının satış oranının daha da yükseleceğini ifade ediyor. Altun, Marshall G. S. Hodgson'un 'Tarihi Yeniden Düşünmek' adlı eserine olan ilgide bir patlama yaşandığını ve İranlı yazar Celal Ali Ahmed'in 'Batılılaşma Hastalığı', Albert Hourani'nin 'Avupa-Ortadoğu' adlı eserlerine olan ilginin de arttığını kaydediyor. Metis Yayınları yetkilileri ise Ruşen Çakır'ın 'Derin Hizbullah' adlı çalışmasına olan ilginin devam ettiğini ancak bu olaylarla bağlantılı olarak kitap satışlarında herhangi bir hareketlenme olmadığını söylüyorlar.



#"Demokrasi: İdeallerin Çöküşü"
#"Demokrasi Gerçek ve Hayal"
#"ABD Terörü"
#Paul Sindley
23 yıl önce