|

Şarkı söylemeye kamplarda başladım

Aziza Brahim, Sahravi halkına mensup bir müzisyen, Sahravi kültürünü şarkılarında yaşatıyor. Cezayir'deki mülteci kamplarında şarkı söylemeye başlayan Brahim, son albümü Abbar El Hamada'da ise kırk yıllık Sahravi sürgününü anlattığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 20:31 - 2/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Batı Sahra'da yaşayan kimselere Sahravi deniliyor. 1976'dan İspanya'dan ayrılıyorlar ancak bu kez de Fas yönetimine giriyorlar. Resmi olarak kısmen kabul edilmiş bir ülkeleri var: Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti. Sürgün hükümeti tarafından yönetiliyor. Fas yönetimini kabul etmeyen birçok Sahravi Cezayir'deki Tindouf mülteci kamplarında yaşıyor. Aziza Brahim de bu Sahravilerden biri. Hatta bir müzisyen. Şarkı söylemeye çocukluğunun geçtiği bu mülteci kamplarında başlayan Brahim, şu an Barcelona'da yaşıyor ancak ailesi hala Tindouf mülteci kamplarında. Onlarla sürekli iletişim halinde. Brahim, yakın bir zamanda Abbar El Hamada isminde bir albüm yayınladı. Sanatçı, bu albümle 40 yıllık Sahravi sürgününü anlamaya çalıştığını söylüyor.



SAHRAVİ SÜRGÜNÜNÜ ANLATMAYA ÇALIŞTIM


Yeni albümünüz Abbar El Hamada, diğer albümleriniz gibi çok güzel. Albüm hakkında biraz daha detay verebilir misiniz?

Çok teşekkür ederim. Albüm geçtiğimiz yaz aylarında Barcelona'da Sol de Sants stüdyolarında kaydedildi. Soutak albümünden sonra on tane şarkı oluşturdum. Kırk yıllık Sahravi sürgününün üzücü yıldönümünü ve Batı Sahra topraklarının illegal işgal edilmesini anmak istedim.



Sahravi kadınları daha çok hangi enstrümanları çalıyor? Siz hangilerini çalıyorsunuz?

Ben tabla çalıyorum. Büyük bir Sahravi geleneksel davulu. Bu enstrüman aynı zamanda Sahravi kültüründe kadınların genellikle kullandığı bir enstrüman.



Müziğe nasıl başladınız? Müziğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Müziğe çocuk oyunlarından biri gibi başladım. Fakat profesyonel manada 1995 yılında giriş yaptım. "La tierra derrama lágrimas" şarkımla ulusal şarkı yarışmasını kazandım. Yaptığım müziği seviyorum. Müziğim geleneksel Sahravi müziğinin yenilenme arayışı gibi...



KÜLTÜRÜMÜ GELİŞTİRİYORUM


"Yenilik, çıplak gerçeklik, tevazu ve politik haykırış Aziza Brahim'in müzikal vizyonunun hammaddesi" bu tam olarak ne demek oluyor?

Bunu ben bir insan olarak kolektif ve bireysel kaygılarla halkımın kültürünü dürüstçe geliştirmeyi deneme çabası olarak yorumluyorum.



Mülteci kamplarında şarkı söylediniz mi?

Evet, tabi ki. Sadece Sahravi kamplarında şarkı söylemedim ama bazı kayıtlarımı orada yaptım.



Mülteci kamplarından nasıl ayrıldınız? Hala bağlantınız var mı kamplarla?

Birçok insan gibi daha iyi koşullarda kendimi geliştirecek bir şans aramak için Avrupa'ya gittim. Kamplarda yaşayan ailemle sürekli iletişim halindeyim.





Dünyanın en konuk sevmez çölü


Sahravi halkı hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Sahravi halkı benim halkım ve benim gurur kaynağım. Bizler dünyanın en konuksever olmayan çölünde 40 yıl dayanmış çok misafirperver bir halkız.



Barcelona'da yaşamaktan mutlu musunuz?

Evet, mutluyum. Yaşadığımız dünyada ve zamanda mutlu olmanın mümkün olup olmadığını deniyorum.



İstanbul'a konser vermeyi düşünüyor musunuz?

Elbette istiyorum. Bu çok hoşuma gider.


#Aziza Brahim
#Sahravi halkı
#Abbar El Hamada
#Mülteci kampları
8 yıl önce