|

Şehrime özgürce gitmek istiyorum

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Dünya Arapça Günleri” yoğun ilgi gördü. Programa Filistin’den katılan öğrencilerden Tuka Sharabati, “Bu faaliyeti fırsat bildim. Ülkemin durumunu herkese tek tek anlatıyorum. Kendi şehrime engeller olmadan gitmek istiyorum” dedi.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 20/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:59 - 20/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bu yıl altıncı kez gerçekleşen programda Arap Dili Edebiyatı öğrencileri Arapça şiirler okudu, şarkılar söyledi.
Bu yıl altıncı kez gerçekleşen programda Arap Dili Edebiyatı öğrencileri Arapça şiirler okudu, şarkılar söyledi.

Dünya Arapça Günü dolayısıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından “Dünya Arapça Günü” faaliyeti düzenlendi. Faaliyet alanında Filistin, Fas ve Suriye’nin de aralarında bulunduğu 22 Arap ülkesinin standı açıldı. Stantlarda gün boyunca o ülkelerin mahalli lezzetleri, kültürleri ve giysileri tanıtıldı. Aynı zamanda yabancı uyruklu öğrenciler, kendi ülkelerinde yaşadıkları hadiseleri birinci ağızdan anlatma fırsatı buldu.

İki ay önce Filistin’den gelen Tuka Sharabati, “Türkçe hazırlık okuyorum. Bu faaliyet benim için çok önemli. Kendi memleketimin meşhur ürünlerini getirdim. Burada kültürümüzü ve yaşadıklarımızı tanıtıyoruz. Filistin halkı tüm yaşanan kötü olaylara rağmen kültürüne sahip çıkmaya çalışıyor. Şunun farkına varmalıyız: Buradaki 22 ülkenin arasında farklıyız. Her an Filistin’in, topraklarını kaybetme tehlikesi var. Ben burada kendi ülkemin durumuna dikkat çekmek için duruyorum. Herkese tek tek anlatıyorum. Kendi şehrime engeller olmadan gitmek istiyorum” dedi.


BU KADAR İLGİ BEKLEMİYORDUM

Birçok kişinin Arap kültürünü tanımadığına dikkat çeken Faslı öğrenci Hamit Fıstık, “Fas’tan yöremizin ürünlerinden getirdik. Arap dili ve kültürü nasıl bir şey, çoğu arkadaşımız bilmiyor. Buradaki 22 ülke aynı dili konuşuyor. Bu faaliyet sayesinde çoğu arkadaşımız belki araştıracak ve bizimle tanışacak” diye konuştu. Suriyeli Arap Dili Edebiyatı son sınıf öğrencisi Muhammed Firas Ghrır da şunları söyledi: “Altı yıl önce Şam’dan Türkiye’ye geldim. Kültürümüzü Türklere göstermeyi amaçlıyoruz. Bu kadar ilgi beklemiyordum.”

#​Dünya Arapça Günü
#Tuka Sharabati
#Dünya Arapça Günü
#Filistin
5 yıl önce