|

Diyanet'ten 'kıssa' cevabı

Diyanet İşleri Başkanlığı, son günlerde Kur'an-ı Kerim'deki kıssaların gerçekliğini tartışmaya açmaya çalışanlara, cevabı ayetlerle verdi. Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur'an-ı Kerim'de yer alan kıssalar için ‘öncekilerin masalları/uydurmaları’ nitelendirmesinin, birçok ayette reddedildiğini hatırlattı.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 20/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Diyanet İşleri Başkanlığı, son günlerde Kur’an-ı Kerim’deki kıssaların gerçekliğini tartışmaya açmaya çalışanlara cevabı ayetlerle verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, son günlerde Kur’an-ı Kerim’deki kıssaların gerçekliğini tartışmaya açmaya çalışanlara cevabı ayetlerle verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından, Kur’an-ı Kerim’in lafız ve manasıyla Allah’ın kelamı olduğu vurgulanarak, aksi yöndeki “şaz (ayrık ve kural dışı) görüşlerin”, hiçbir İslam mezhebi tarafından kabul edilmediği bildirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca yapılan açıklamada, son günlerde Kur’an-ı Kerim’in mahiyeti ve burada yer alan kıssaların gerçekliği konusunda kamuoyunda tartışmalara yol açan birtakım iddiaların gündeme geldiği belirtildi.

İLMİ GELENEKLERE AYKIRI

Kur’an kıssalarının gerçekliği olmayan kurgusal anlatılardan ibaret olduğu iddiasına da yine ayetlerle cevap verildi. Kur’an kıssalarının gerçekliği olmayan kurgusal anlatılardan ibaret olduğu iddiasının ise bizzat Kur’an’ın kendi ifadelerine ters düştüğüne işaret edilerek, Kur’an-ı Kerim’de yer alan kıssalar için ‘öncekilerin masalları/uydurmaları’ nitelendirmesinin, birçok ayette reddedildiği, anlatılanların “gerçek ve yaşanmış olduğu” vurgusunun yapıldığı ifade edildi. Kur’an’ın, sadece manasının bir öz olarak Hz. Peygamber’e indirildiği, onun da bunu kendi kültürünün kelimeleriyle söze dönüştürdüğü ve Kur’an kıssalarının tarihsel gerçekliğinin bulunmadığı, sadece bazı mesajların verilmesi için kurgulanmış anlatımlar olduğu iddiasının gündeme getirildiği hatırlatılan açıklamada “Bu iddialar hem bizzat Kur’an-ı Kerim’in kendi ifadelerine hem onu insanlığa duyuran Hz. Peygamber’in açıklamalarına hem de tarih boyunca benimsenen İslam ilim geleneğindeki temel kabullere açık bir aykırılık taşımaktadır.” ifadesine yer verildi.

BİR ÇOK AYET AÇIKÇA GÖSTERİYOR

Birçok ayetin onun hem manası hem de lafzıyla Allah’a ait olduğunu açıkça gösterdiği vurgulanan açıklamada, Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından indirildiğine ve sözlerin Arapça olarak belirlendiğine yönelik ayetler hatırlatıldı. Kur’an-ın gerek indiriliş keyfiyeti gerekse indirildiği lafız örgüsüyle ilgili bu doğrultuda pek çok ayet ve hadis bulunduğu anımsatılarak, İslam ilim geleneğinin temel kabulleri doğrultusunda Müslümanların da tarih boyunca böyle inandığı vurgulandı.

  • Müslümanların ortak sorumluluğu
  • Din İşleri Yüksek Kurulunun açıklamasında, şunlar kaydedildi: “Kur’an’ın bu apaçık beyanları da gösteriyor ki Kur’an-ı Kerim hem lafzıyla hem de manasıyla Yüce Allah’ın katındandır ve her şeyiyle ona aittir. Anlatılan kıssalar da gerçekten yaşanmış olaylara aittir ve gayb haberleri olarak vahyedilmiştir. Sonuç olarak Kur’an-ı Kerim, lafız ve manasıyla Allah’ın kelamıdır. Allah’ın koruması ile tek harfi bile değişmeden günümüze kadar gelmiştir ve kıyamete kadar da baki kalacaktır. Nitekim geçmişten günümüze dünyanın her tarafındaki mushafların hiçbirinde herhangi bir farklılığın olmaması da bu hakikatin ve mucizenin en somut göstergesidir. Hz. Peygamber’den bu tarafa mucizevi bir şekilde Müslümanların zihninde yer etmiş olan Kur’an’ı Kerim’in lafız ve manasıyla Allah’ın kelamı olduğu hususunda tereddüt uyandırabilecek söylemlerden uzak durmak bütün Müslümanların ortak sorumluluğudur.”
#​Diyanet İşleri Başkanlığı
#Kur’an-ı Kerim
#Kıssa
#Ayet
5 yıl önce