|

Selma mesajı

ABD’de sistemli ırkçılığın simgesi haline gelen ve ‘Selma’ adıyla çekilen filmi vizyona giren “Kanlı Pazar”ın yıldönümüne katılan ABD Başkanı, “50 yıl sonra bile yürüyüşümüz henüz bitmedi. Ama bitişe yakınız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:30 - 8/03/2015 Pazar
Diğer
YÜRÜYÜŞ BİTMEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, 1965'te Alabama eyaletinin Selma kentinde yaşanan ve siyahilerin oy kullanma hakkı için yapılan "Kanlı Pazar" protesto yürüyüşünün anma etkinliğine katıldı. Obama, medeni haklar için mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtti ve “Kanlı Pazar’dan 50 yıl sonra bile yürüyüşümüz henüz bitmedi. Ama bitişe yakınız” dedi. 


40 BİN KİŞİYE SESLENDİ

Yürüyüşte ABD’nin ilk siyahi başkanı olarak katılan Obama, olaylarla özdeşleşen Edmund Pettus köprüsünde yaklaşık 40 bin kişiye hitap etti. Selma'da oy kullanma hakları elde etmek için mücadelede eden halk için, “Bu köprüyü geçenler fiziksel olarak heybetli değildi. Ancak milyonlara cesaret verdiler. Bir ulusa öncülük ettiler” ifadesini kullandı.  


Ferguson münferit değil!

ABD Başkanı Baracak Obama konuşmasında, Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında geçen yaz silahsız siyahi genç Michael Brown’ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurulmasına da değindi. Obama, “Ferguson’da yaşanmış olan münferit olmayabilir ama artık yaygın bir uygulama değil” diye konuştu. Obama, cezai hukuk sistemi geliştirilirken bunun herkese hizmet edecek şekilde yapılması gerektiğine işaret etti. 


Bir siyahi cinayeti daha

ABD, yine siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesini konuşuyor. Wisconsin eyaletinin Madison kentinde önceki gün Tony Robinson isimli bir gencin araçların üzerinde zıpladığı ve bir kişiyi de darp ettiği iddia edildi. Olay yerine gelen polis, bir eve de giren Robinson’ı takip etti. Evden kavga sesleri gelmesi üzerine polis kapıyı kırarak içeri girdi. Aralarında boğuşma yaşanınca polis silahını çekerek genci olay yerinde öldürdü. 

#Barack Obama
#Kanlı Pazar
#Edmund Pettus
9 yıl önce