|

Sigaraya başlatan gizemli etkiye dikkat

Zararlarını bile bile tiryakilerin bir türlü tüttürmekten vazgeçemediği sigarada en büyük tuzak, başlamak! Sigaraya başlama nedenleri ise ne yazık ki hayli cezbedici: bir gözün hafifçe kısılması, sigaranın iki parmak arasındaki duruşu, sigaranın çekiliş, dumanın üflenme ve külün dökülüş şekli... Tıpkı Casablanca filmindeki Humphrey Bogart gibi!..

00:00 - 30/08/2009 Sunday
Güncelleme: 03:03 - 30/08/2009 Sunday
Yeni Şafak
Sigaraya başlatan gizemli etkiye dikkat
Sigaraya başlatan gizemli etkiye dikkat

Kapalı alanlarda içme yasağının tavizsiz bir şekilde uygulanmasıyla birlikte sigara artık yalnızca tiryakilerin değil herkesin gündemine oturdu! Medical Park Fatih Hastanesi'nden Klinik Psikolog Sinem Demir'e göre; sigara, insanların ergenlikteki zaafları ve sosyal ortamlardaki kaygıları fark edilerek uzun yıllardır endüstri haline getirilmiş ve 'normalleştirilmeye' çalışılmış bir bağımlılık kaynağı. Peki, sigara bağımlılığının psikolojik yönleri neler? Klinik Psikolog Sinem Demir, sigara bağımlılığın başlamasındaki aşamaları psikolojik açıdan ele aldı:


KARŞI KONULMAZ BOGART İMAJI!

'Büyümek' isteyen bir çocuk/ergenin ilk olarak sigarayla işe başladığını belirten Sinem Demir, “Büyümek ile ilgili imajlardan biri, sigara içen insan modelidir; bir gözün hafifçe kısılması, sigaranın iki parmak arasındaki duruşu, sigaranın çekiliş, dumanın üflenme ve külün dökülüş şekli gibi... Tıpkı Casablanca filminde elinden sigarayı düşürmeyenHumphrey Bogart veya Asi Gençlik filmindeki James Dean gibi. Bu imaj, 'yetişkin' olmak ile ilişkilendirdiğimiz, 'sigara içme imajı'dır. Dumanı çekme aşamasına geçene kadar, her bir jeste ulaşmaya çalışılır. Sigara içme davranışı, imaj oluşturma çabası ile başlar.” diyor.


DUMANI TÜTEN 'BÜYÜDÜM' MESAJI

'Yasakları delme'nin de özellikte ergenlikteki temel eğilimlerden biri olduğuna dikkat çeken Demir, şunları söylüyor: “Sigara ise, 'ebeveynlerin bile deldiği', toplum tarafından 'paylaşılmış bir yasak'tır. Ergenliğin ilk yıllarında gizlice içilen sigaraya, ebeveynler önce 'uyarı' yapar. İlerleyen zamanlarda, içtiği bilinse de ufak imalar dışında ses çıkarılmaz. Son noktada ise, ebeveyn bir gün suçüstü yapar ve 'bir tane ver de birlikte içelim' der. Bu; ebeveyn ve çocuğunun, 'yetişkin gibi gözüken ama ergenliğe yakın' bir noktada buluşması gibidir.”


ELİNİZ BOŞ KALMASIN 'SU' İÇİN:

İstenmeyen bir davranışı ortadan kaldırmak için, onun yerine yeni/sağlıklı bir davranış/alışkanlık koymamız gerekir. Sigara içme davranışlarını (bırakmak için veya yasak sebebiyle) kontrol altına almak isteyen kişiler, üzüntü/sevinç gibi duygu patlamalarında; verdikleri molalarda, sosyal ortamlarda, sigara yerine koyabilecekleri ve zarar vermeyen bir 'uğraş' bulabilirler. Bu, örneğin, su içmek olabilir. Çay bile fazla alındığında zararlı olabilmektedir. Normalde sigara içmeye yöneleceğiniz zamanlarda, sıcak veya soğuk su içebilirsiniz.


15 years ago