|

Suriye'de 'Rap Mültecileri'

Aa
00:00 - 23/08/2009 Pazar
Güncelleme: 11:41 - 23/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Suriye'de 'Rap Mültecileri'
Suriye'de 'Rap Mültecileri'

Suriye'de yeni yeni ortaya çıkan birkaç rap grubundan biri olan "Rap Mültecileri" (Refugees of Rap), Arap edebiyatı ve müziğinden besleniyor.

Arapça rap yapan grubun karşılaştığı en büyük sorun ise kendi toplumlarına mesajlarını ulaştıramamak.

Aileleri Irak, Filistin, Cezayir gibi ülkelerden çeşitli nedenlerle Suriye'ye göç eden 5 gencin kurduğu grup, rap müziğini topluma kabullendirmeyi ve mesajlarının anlaşılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Mesajı olmayan şarkıları "ticari" olarak değerlendiren grup üyeleri, Filistin, Irak, aşk, amaçsızlık, aile gibi konularda şarkılar yapıyor. Eminem ve 50 Cent gibi grup ve şarkıcıların "amaçsız ve mesajsız şarkılar" yazdıklarını savunan grup üyeleri, çalışmalarını evlerinde bir araya gelerek sürdürüyor.

İlk şarkılarında da kendi hikayelerini anlatan grubun üyelerinden Ahmet Zerruh, evindeki bir odayı stüdyo olarak kullanılmak üzere hazırlıyor.

Grup üyelerinden Yasir Ceymus, Filistinli olduğunu, ancak ailesinin 1967'deki Arap-İsrail savaşı nedeniyle Suriye'ye yerleştiğini belirtiyor. Ceymus, Filistin sorunu ve genç nesilin Arap halkı tarafından yeterince önemsenmediğini ifade ederek, "Araplar, 50 yıldan fazladır aşkı konuşuyorlar ama hiç kimse bizi ve yaptıklarımızı umursamıyor" diyor. 

Halen çok sayıda Filistinli göçmenin bulunduğu Yarmuk yerleşim biriminde yaşayan Ceymus, grubun amaçlarını şöyle açıklıyor:

"Biz Arabız, İngiliz değiliz. Bizim kendi kimliğimiz, kendi sorunlarımız var. Parti müziği yaptık ama onun bile mesajı vardı. Arap melodilerini ve müziğini kullanıyoruz. Feyruz ve Nizar Kabbani gibi birçok Arap sanatçıdan esinleniyoruz. Gençler mesajı alsın, yaşlılar Arap melodileri nedeniyle bizi dinlesin istiyoruz. Kesinlikle küfür kullanmıyoruz. Çünkü, küfür kötülükten gelir ve biz kötülüğe karşıyız. Şarkılarımızda Filistin sorunu, yeni nesilin amaçsızlığı gibi sorunları işliyoruz. Bunun dışında ABD'ye ya da İsrail'e olan tepkilerimizi de şarkılarımızda anlatıyoruz."

Rap müziği ile ilgilenen gençlere ve yeni kurulan gruplara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Ceymus, "Suriye'de rap müziği ve kültürü yeni oluşuyor. Amacı ve anlamı olan bir başlangıç olursa öyle devam eder. Bu nedenle yeni kurulan gruplara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onlara şarkı yazıyoruz, şarkılarını gözden geçiriyoruz, kayıtlarını yapmalarına yardım ediyoruz. Bütün bunları ücretsiz yapıyoruz çünkü daha fazla grup kurulmasını istiyoruz" diyor.

2007 yılında 6 şarkıdan oluşan bir albüm hazırladıklarını anlatan Ceymus, kadına karşı şiddetin engellenmesine yönelik bir proje için de şarkı hazırladıklarını söylüyor. Ceymus, bu şarkının ardından çeşitli teklifler aldıklarını, ancak "ticari talepler" olduğunu düşündükleri için reddettiklerini belirtiyor.

Grubun tek kadın üyesi olan Aliya Hijah, Suriye'de rap müziği yapan tek kadın aynı zamanda. Şam Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi alan Hijah, grubun mesajının "uyuma" olduğunu ifade ederek, "Genç neslin etrafında olup biteni umursamadığını ve sadece tükettiğini" söylüyor.

Rap müziğinin, Suriye toplumu için yeni bir müzik türü olduğunu belirten Hijah, rap şarkılarında çok fazla kelime kullanılabildiğini ve bu sayede kendilerini daha iyi ifade edebildiklerini vurguluyor.

Cinsiyeti nedeniyle bir sorunla karşılaşmadığının altını çizen Hijah, "Grupta ben değil, biz varız. Konular, insana dair olduğu için yazdıklarımızda cinsiyet belli olmuyor" diyor.

Yönetmen olmak istediğini belirten Hijah, amacını, "her gün değişen bir dünyadayız, bu değişimde biraz etkimizin olmasını istiyoruz" ifadeleriyle açıklıyor.


"RAP İLE İLGİLENENLERİN KENDİLERİNİ SÜREKLİ GELİŞTİRMESİ GEREKİR"

Cezayir asıllı olan Ahmet Zerruh, "Rap ile ilgilenenlerin kendilerini sürekli geliştirmesi gerektiğini" söylüyor. Rap müziğinin, söyleyene ve dinleyene güç verdiğini savunan Zerruh, "Rap ile içinden geçen her şeyi anlatabilirsin. Aslında agresif değil, gerçekleri söylediği için biraz sert" diyor.

Zerruh, grup üyelerinin bir araya geldiğinde güncel gelişmeler dahil birçok konuyu tartıştığını ve şarkı konularının genellikle bu tartışmalar sonucu ortaya çıktığını belirtiyor.

Grubun bir diğer üyesi olan Muhammed El Bursalı, Türk kökenli bir Suriyeli. Bilgisayar üzerine eğitim alan El Bursalı, "Rap'in gerçekten mesajı olanlar tarafından söylenmesini" istiyor.

Yasir Ceymus'un kardeşi Muhammed de Şam Üniversitesi'nde sosyoloji okuyor. Grubun en genç üyesi olan Muhammed, "Rap müziğini, insanlarla doğrudan konuşmanın yolu olarak" görüyor. Rap'in enerjisi olduğuna inanan Muhammed, "İnsanlara, onların sorunlarını anlatıyoruz" diyor.


15 yıl önce