|

Suriye’nin sesi !f İstanbul’da

14’üncüsü düzenlenecek !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin bu yıl mercek altına aldığı ülke Suriye. !f İstanbul, Suriyeli sinemacıları İstanbul'da bir araya getirecek ve ülkelerindeki savaş yüzünden evlerinden kaçıp sığınmacı olan Suriyelilerin sesine ses olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 11/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:23 - 10/02/2015 Salı
Diğer
İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde yarın başlayacak 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin bu yılki odak ülkesi Suriye. Fransa Konsolosluğu, Fransız Kültür Merkezi, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Babylon’un katkılarıyla çok özel bir program hazırlayan !f İstanbul, Suriyeli sığınmacıların yaşadıklarına ses olacak. Türkiye’de ülkelerindeki savaş yüzünden evlerinden kaçıp sığınan 2 milyondan fazla Suriyeli yaşıyor. Birçoğu ötekileştirilip tehdit altında hayatlarını sürmeye çalışıyor. İşte Suriyeli sinemacılar da o yurttaşlarının seslerini duyurmak için İstanbul’a geliyorlar. Suriye sinemasından üç etkileyici filmin gösterileceği !f İstanbul’da, savaş ve direniş  zamanında sinema yapmak konulu bir sohbet ve Noma Omran’ın da sahne alacağı özel bir gece gerçekleşecek.

CANNES’IN EN SARSICI FİLMİ

Paris’te sürgünde yaşayan Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Suriye’de yaşayan Kürt yönetmen Wiam Simav Bedirxan’ın internet yoluyla gizlice gönderdiği görüntülerle birlikte yönettikleri, galasını yaptığı Cannes’da izleyenleri sarsan ve yılın izleme deneyimi en zor filmlerinden “Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi” festivalin Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması’nda yer alacak. 2011’deki Suriye ayaklanmasını desteklemiş entelektüellerden olan Yassin’in kaçış hikâyesini anlatan, Mohammad Ali Atassi ve Ziad Homsi belgeseli “Our Terrible Country/Bizim Dehşet Dolu Ülkemiz” ve Liwaa Yazji’nin Suriye’de savaş ve şiddetten, işgalden ve tutuklanmalardan kaçmak için evlerini terk eden insanların hikayelerini anlatan “Haunted/Ruh İşgali” festivalin “Ev” bölümünde karşımıza çıkacak.

SURİYE BİZE NE ANLATIYOR

Festivalin sözel etkinliğinde de bu üç filmin yönetmenleri 19 Şubat’ta SALT Beyoğlu’nda bir araya gelecek ve “Suriye bize ne anlatıyor?” başlıklı sohbete katılarak kendi filmlerinin hikâyeleri üzerinden savaş ve direnişe karşı sinemanın gücünü konuşacaklar. !f İstanbul’un bu yıla özel !f music gecesi “Suriye Ses Veriyor” ise, 18 Şubat’ta saat 20:30’da Babylon’da gerçekleşecek. “Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi” filminde sesiyle hayran olduğumuz, Suriye topraklarının yetiştirdiği en ünlü opera sanatçısı sayılan Noma Omran’ın sahne alacağı gecenin tüm geliri Hamiş- Suriye Kültür Evi’ne aktarılacak.

Festival başlıyor!

14.!f İstanbul Uluslararası  Bağımsız  Filmler Festivali yarın başlıyor ve 22 Şubat'a kadar devam edecek. İstanbul'da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak ve 26 Şubat-1 Mart tarihlerinde de Ankara  Cinemaximum armada ve İzmlir'de ise Cinemaximum Konak Pier'de gerçekleşecek.

#IOM
#Suriye
#Ossama Mohammed
#Paris
9 yıl önce