|

Tanıklık acı veriyor

World Press Photo15’te Ukrayna’da savaşın ortasında kalan bir evin mutfak masasını çektiği fotoğrafıyla ödül alan Sergei Ilnitsky, kasabaların savaş alanına dönmesine tanıklık etmenin acı verdiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2015 Cuma
Güncelleme: 23:30 - 13/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yıl dünya gündemine damgasını vurmuş olayları belgeleyen World Press Photo – Dünya Basın Fotoğrafları sergisi dün Forum İstanbul'da fotoğraf severlerin ziyaretine açıldı. 2 Eylül'e kadar devam edecek sergide 131 ülkeden 5 bin 692 fotoğrafçının, 97 bin 912 fotoğrafı arasından seçilen 145 etkileyici fotoğraf yer alıyor. Açılışta bulunan 'Genel Haberler Tek Fotoğraflar' kategorisinde birincilik ve 'Spor Hikayeler' kategorisinde 2'incilik ödülüne değer görülen Rus fotoğrafçı Sergei Ilnitsky ile fotoğrafının hikayesini konuştuk.



KEDER VE ÜZÜNTÜ İÇİNDE


Sergei Ilnitsky 20 yıldır basın fotoğrafçılığı yapıyor. Küçük yerel bir dergide başladığı fotoğrafçılık hayatına Avrupa Fotoğraf Ajansı'nda devam eden Ilnitsky, fotoğrafın sihirli yanını babası ile girdiği karanlık odada keşfettiğini ifade ediyor. Sibirya'da bir foto muhabirliği okulunda eğitim alan Ilnitsky, Genel Haberler Tek Fotoğraf kategorisindeki birinciliğini 26 Ağustos'ta, Ukrayna'nın Donetsk şehir merkezinde çatışmaların tam ortasında kalan bir evin mutfak masasını çektiği fotoğraf ile aldı. Bu fotoğrafı hükümet güçlerinin topçu ateşine maruz kaldığı pek çok mahallede geçirdiği 3 hafta içinde çeken Ilnitsky, Donetsk'te görev yaptığı süre boyunca en yoğun olarak yaşadığı hissin keder ve üzüntü olduğunu söylüyor. Ilnitsky “Barış içerisinde yaşayan kasabaların nasıl savaş alanına döndüğünü gözlemlemek, insana çok acı veriyor” diyor.



SAĞ DÖNDÜĞÜM İÇİN ŞANSLIYIM


Donetsk'te bulunduğu süre boyunca pek çok bombalanmaya ve ölümlere tanıklık eden Ilnitsky sağ olarak geri dönebildiği için kendini şanslı buluyor. Foto muhabirlerinin savaş alanlarında bir aydan fazla çalıştıkları takdirde tehlike hissini kaybettiklerini ve farkında olmadan en tehlikeli bölgelere düşünmeden girdiklerini de sözlerine ekliyor.



SEVGİ DE ÖDÜL ALDI


World Press Photo'da bu yıl bazı kuralların kırıldığını söyleyen Ilnitsky, savaş fotoğraflarının yanı sıra jürinin aşk ve sevgiyi simgeleyen fotoğrafları yakalamaya çalıştıklarını anlatıyor. İlk kez bu yıl günlük hayattan bir fotoğrafın ödül aldığını belirten Ilnitsky gerçek hayatta olmasa da bu yarışmada sevginin savaşa galip geldiğini söylüyor.


#Sergei Ilnitsky
#World Press Photo15
#Dünya Basın Fotoğrafları
9 yıl önce